Motion till riksdagen
2008/09:So585
av Betty Malmberg och Gunnar Axén (m)

Inköps- och försäljningsvillkor för alkoholdrycker


m2027

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att underlätta för lokala producenter av alkoholvaror att få avsalu för sina produkter.

Motivering

I Sverige finns över hundra företagare som framställer lokalt producerade alkoholprodukter från svensk jordbruksråvara. Ett stort problem för dessa är möjligheten att föra ut sina produkter på den lokala eller nationella marknaden.

I samband med förhandlingarna om ett svenskt EU-medlemskap behandlades frågan om Systembolagets detaljhandelsmonopol. EU-kommissionen uttryckte då sin oro över den svenska konkurrensmarknaden och risken för särbehandlande av inhemskt producerade alkoholvaror gentemot de importerade. I en kompromiss fastslogs det då att Konkurrensverket har att fortlöpande övervaka att Systembolagets verksamhet bedrivs på ett icke-diskriminerande sätt, avseende lokalt producerade varors ställning. Konkurrensverkets granskningar har fram till nyligen inte funnit några oegentligheter eller oskäliga gynnarförhållanden mellan produkternas geografiska härkomst. Undertecknade ställer sig dock frågande till hur de motsatta konkurrensförhållandena ter sig. Istället för att stirra sig blinda på gynnanden av närproducerade varor kan det finnas skäl att fundera över de större producenternas villkor samt hur Systembolagets nuvarande inköps- och sortimentsmodell kan verka hämmande för enskilda, särskilt mindre, producenter.

Att småproducenters möjlighet att saluföra sina produkter via den enda befintliga försäljningskanalen, Systembolaget, begränsas kraftigt i takt med effektivare lagerhållning och mindre sortiment är en oroande utveckling. Genom begränsningar av såväl det totala som det lokala sortimentet i butikerna har lokala producenters möjlighet till försäljning minskat kraftigt. De lokala producenterna får därmed mycket mindre möjligheter att utveckla sina verksamheter och riskerar i värsta fall att slås ut. Dessutom begränsas valmöjligheterna för Systembolagets kunder, eftersom allt fler produkter måste köpas via beställningssortimentet.

I Systembolagets butiker säljs endast de produkter som finns i det ordinarie sortimentet samt delar av beställningssortimentet. För att kvalificera sin produkt till beställningssortimentet krävs stora produktionsvolymer av drycken, många gånger större än vad de mindre producenterna har möjlighet att leverera. Detta medför i förlängningen att de mindre aktörerna i praktiken ställs utanför den lokala och nationella marknaden. Den enda möjlighet dessa producenter då har för att kunna sälja sina produkter till privatpersoner är att genomföra så kallad privatimport, vilket innebär att kunden, förutom att han eller hon måste känna till produkten, behöver besöka Systembolagsbutiken tre gånger samt erlägga handpenning för att kunna handla en lokalt producerad vara. Detta är en oerhört krävande procedur för konsumenterna och leder i förlängningen till att deras intresse för mindre beprövade produkter minimeras.

I sin senaste halvårsrapport uppmärksammar Konkurrensverket särskilt att det är ytterst få produkter i Systembolagets beställningssortiment som kvalificerar sig till det fasta sortimentet och att endast fem procent av bolagets totala försäljning utgörs av lokalt valda artiklar. Vi anser det vara glädjande att Konkurrensverket uppmärksammat detta faktum och att verket menar att det är viktigt att Systembolagets butiker har möjligheter till lokala val. Vi hoppas att Systembolaget ska ta till sig av Konkurrensverkets synpunkter och ytterligare öka de lokala producenternas möjligheter att ta plats i sortimentet. Detta då mindre producenter idag har mycket svårt att få större butikstäckning och därmed få avsalu för sina produkter.

I dagens situation, där Systembolaget har monopol på detaljhandel med alkoholdrycker, kan detta förfarande inte anses acceptabelt ur vare sig ett konsument- eller producentperspektiv. Blicken måste lyftas från de gamla strukturerna och alkoholfrågan, för att istället riktas mot de mer näringspolitiska aspekterna. Systembolaget borde ges ett direktiv som säger att dess policy ska ändras så att också de mindre bryggerierna och vinproducenterna får fler och bättre möjligheter att sälja sina produkter.

Stockholm den 2 oktober 2008

Betty Malmberg (m)

Gunnar Axén (m)