Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om ett nationellt kunskapscentrum för alkohol- och narkotikarelaterade fosterskador.
Enligt forskningen kan foster som utsätts för alkohol och narkotika få omfattande hjärnskador. Fostren kan få olika grader av utvecklingsstörningar, beteendestörningar och psykiska besvär. Symptomen kan uttrycka sig som exempelvis koncentrationsstörningar och impulsstördhet. Tillväxten kan hämmas redan på fosterstadiet men även efter födelsen.
Konsumtionen av alkohol och narkotika är stor bland unga kvinnor i Sverige. Detta kan leda till en ökad risk för att barnen kan drabbas av fetalt alkoholsyndrom, FAS, och fetala alkoholeffekter, FAE, samt skador av narkotiska medel.
Det väntade barnet riskerar vid moderns missbruk under graviditeten att få allvarliga skador.
För ett antal år sedan bildades den ideella organisationen FAS-föreningen med syftet att stödja familjer, informera om alkoholrelaterade fosterskador och förebygga att flera barn drabbas. FAS-föreningen uppger att behovet av kunskap är stort.
Kunskapen om dessa barngrupper är mycket begränsad på alla nivåer. Bland forskare finns några med specialkunskaper, men det är svårt att få ut deras arbete utanför institutionerna. Bland läkare i allmänhet är kunskapen inom området allmänt sett bristfällig. Tyvärr gäller detsamma även många barnläkare och personal på barnavårdscentraler. Flertalet skadade barn får inte korrekt diagnos.
Inte heller bland personal inom socialtjänst, förskola och skola finns tillräcklig kunskap eller kompetens att hantera problematiken kring barn med skador av alkohol och narkotika. Till följd av denna brist på kunskap får flera föräldrar, både biologiska och fosterföräldrar, bristfällig eller felaktig information om barnens funktionshinder.
Den vetenskapliga och medicinska kunskapen finns för svensk del idag hos ett fåtal personer, vilka i huvudsak finns i Göteborg och Stockholm. Men till och med i de städerna är det svårt för berörda familjer att få tillgång till stöd och hjälp.
Många barn slussas runt till olika vårdinrättningar, där oftast kunskapen om denna grupp av barn är mycket begränsad. Därför behövs det ett nationellt kunskapscentrum med bred kompetens som bör innehålla följande verksamheter:
Diagnostisering av fetala skador av alkohol och narkotika hos barn och vuxna.
Bedömning av mindre uttalade fall av alkohol- och narkotikarelaterade fosterskador.
Psykologisk och psykiatrisk kompetens för såväl barn och vuxna med de aktuella skadorna som deras familjenätverk.
Pedagogiskt stöd och handledning.
Studie- och arbetslivsvägledning.
Social och ekonomisk vägledning.
Syftet bör vara att barn med alkohol- och narkotikarelaterade fosterskador tidigt ska placeras i trygga stabila familjeförhållanden och att dessa barn identifieras och diagnostiseras så tidigt som möjligt för att förebygga de många negativa konsekvenser i form av asocialt beteende, missbruk, kriminalitet m.m. som annars ofta blir följden av barnens funktionshinder.
Vad som här anförts om ett nationellt kunskapscentrum för alkohol- och narkotikarelaterade fosterskador bör ges regeringen till känna.