Motion till riksdagen
2008/09:So530
av Sten Bergheden (m)

Oberoende granskningsmyndighet för vård och omsorg


m1470

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om en ny oberoende granskningsmyndighet för vården och omsorgen.

  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att utveckla öppna jämförelser i vården.

  3. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att ta fram kvalitetsindikatorer som en förberedelse för auktorisation av vårdgivare.

Motivering

Det hör till ovanligheterna: En moderat som föreslår en ny myndighet. Men med bakgrund i vallöftet från Allians för Sverige i augusti 2006 om ”en oberoende granskningsmyndighet inrättas och vårdens ersättningssystem utvecklas så att de premierar god vård, effektivitet och en helhetssyn på patienternas behov” kommer förslaget i ett annat ljus.

Med bred kunskap av granskningsarbete, ackrediteringsarbete, god teknikutveckling samt som oberoende, skulle den sätta ytterligare fart på det viktiga kvalitetsarbetet inom vården och omsorgen. Ge också den nya myndigheten i uppdrag att utforma ett kvalitetsredovisningssystem, som alla vårdgivare måste implementera för att få utföra vård. Först då får alla lika förutsättningar, privata som offentliga utförare, samt gamla och sjuka får bättre underlag för sina val och vi alla en ökad trygghet när vi söker vård. Då mäter vi inte bara vad vården botar utan säkrar också vårdarbetet genom kvalitetssystem så att patienten innan har större möjlighet att förutse vad utfallet i normalfallen blir.

Med förslaget kvalitetssäkras alla vårdgivare, patientsäkerheten sätts främst, vilket bidrar till minskade vårdtider. God vård som är lika för alla och gemensamt finansierad via skatten måste kunna kvalitetsgranskas av patienten, anhöriga och beslutsfattare. Målet att höja kvaliteten för patienten och medarbetarna är grunden för behovet av en oberoende granskningsmyndighet.

När människor har fått fler vårdgivare att välja på är det inte ovanligt att vårdverksamheter presenterar sig t ex via hemsidor, öppna jämförelser eller via olika kvalitetsutmärkelser. Det är glädjande. Bara möjligheten att veta att man kan påverka genom att göra ett val, förbättrar livskvaliteten. Men om valen inte ska vara chansningar måste de baseras på kunskap. Goda värdeskapande kvalitetsledningssystem, lika för alla, blir den transparens som kan leda till ännu bättre kvalitet.

Morgondagens patient och beslutsfattare förväntar sig också att den gemensamt finansierade sjukvården och omsorgen har kvalitetsredovisningssystem som säkrar att vården kommer att utföras med bästa möjliga vetenskapliga kunskap, kvalitet och bemötande, med andra ord vill man ha möjlighet att säkra god kvalitet.

Problemet är att det inte finns någon oberoende öppen jämförelse eller transparent redovisning av olika vård- och omsorgsgivare. Många goda insatser görs t ex av Sveriges olika kommuner och landsting och Socialstyrelsen, kontinuerligt. De är alla en god början, men inte tillräckliga. Morgondagens vård och omsorg kräver att alliansregeringen tar ytterligare ett steg.

Oberoende granskning torde vara en grundpelare i ett modernt välfärdssamhälle även vad gäller vård och omsorg. Inte för att hitta syndare utan för att höja kvaliteten. Genom att skapa system för kvalitetsredovisning bildas en grund som visar att vårdgivaren/omhändertagaren uppfyller krav och agerar enligt de riktlinjer som ställs upp och som följs upp av den nya myndigheten. Detta skulle kunna fungera som en grund för ackreditering/certifiering. Med en ackreditering av vårdgivare vinner vi inte bara ökad säkerhet utan får också ett kvalitetsredovisningssystem som garanterar en nivå av kvalitet som skattebetalare har rätt att ställa krav på. Hela vårdkedjan skall ingå och att det skall vara ett nationellt system där det skall vara obligatoriskt att vara ackrediterad om det offentliga skall betala. Dagens olika vårdvalssystem som växer fram i Vårdsverige är goda exempel på arbete för att stärka patientkvalitet.

Välfärdssamhället vinner ökad säkerhet för våra gamla och sjuka. Ökad trygghet för alla. Transparenta öppna jämförelser där alla deltar och ackreditering ger ordning och reda och utvecklar mönster för att minska onödiga vårdskador. Med andra ord bygger vi framtida kvalitetssystem som bidrar till att vi gör allt det goda vi vet att vi kan.

Detta kan bli ännu en grundpelare i den svensk hälso- och sjukvård vid sidan av behovsstyrning, gemensam finansiering och lika vård för alla.

Stockholm den 7 oktober 2008

Sten Bergheden (m)