Motion till riksdagen
2008/09:So527
av Matilda Ernkrans m.fl. (s)

Jämställt föräldrasamtal


s19032

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om en bred satsning på jämställda föräldrasamtal i föräldrautbildningen.

Motivering

Barn har rätt till båda sina föräldrar för att få sina behov av omvårdnad, trygghet och en god fostran tillgodosedda. Det framgår både av FN:s barnkonvention och av svensk lag. Här ligger självklart ett stort ansvar på föräldrarna, men samhället måste se till att alla får de bästa förutsättningarna för att dela på ansvaret för barnen. Dagens uttag av föräldraförsäkringen är en indikation på att båda föräldrarna inte tar samma ansvar. Fortfarande tar kvinnorna ut 80 % av föräldraledigheten och två av tre VAB-dagar.

Detta drabbar inte bara barnen utan självklart också kvinnorna och männen och samhället i stort. Kvinnorna får betala med sämre anknytning och roll på arbetsmarknaden, lägre löner och mycket annat. Männen får betala den här ojämställdheten genom att inte vara förstahandsförälder i familjen.

Ett av flera sätt att arbeta för ett jämställt samhälle där barn får tillgång till båda sina föräldrar är att redan innan barnets födelse arbeta med jämställda föräldrasamtal. Blivande och nyblivna föräldrar får redan idag föräldrautbildning. Den är gedigen och mycket värdefull i många stycken. I föräldrautbildningen ges stöd och råd kring ansvaret att fostra ett barn. Utbildningen är detaljrik och omfattar allt från vilken insjöfisk som kan ätas hur många gånger per månad till vad som man behöver tänka på med ett litet nyfött barn.

Andra områden i utbildningen kan utvecklas, och då tänker vi särskilt på en djupare diskussion kring att bristande jämställdhet är grund för många av problemen med föräldraskapet och relationen mellan föräldrarna. Jämställda föräldrasamtal som metod i föräldrautbildningarna skulle kunna ingå som en naturlig del av de förberedelser som föräldrar behöver för planeringen av föräldraledighet, hushållsarbete, omsorg och vårdnad. Genom att lägga ansvaret för detta på föräldrautbildningarna vet vi att det går att få till bra samtal och att föräldrarna tidigt får möjlighet att reflektera kring sitt föräldraskap och får professionellt stöd i att leva mer jämställt. Detta till gagn för en tryggare barndom för barnen.

Stockholm den 3 oktober 2008

Matilda Ernkrans (s)

Eva-Lena Jansson (s)

Fredrik Lundh (s)

Karin Åström (s)

Louise Malmström (s)

Luciano Astudillo (s)

Marie Nordén (s)

Monica Green (s)

Veronica Palm (s)