Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om den kommande nationella cancerstrategin.
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om kvalitet och likvärdighet.
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om prostatacancerpatienters rätt till vård i hela landet.
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om den kliniska forskningens förutsättningar.1
1 Yrkande 4 hänvisat till UbU.
För oss socialdemokrater är det viktigt med en likvärdig sjukvård för alla i landet. Ingen får stängas ute från rätten till en bra vård.
En av de stora utmaningarna för sjukvården under senare år har varit cancern. Tack vare intensiv forskning har cancervården gjort stora framsteg. Men det finns fortfarande mycket kvar att göra. Det gäller kanske i synnerhet de cancersjukdomar, prostata- och bröstcancer, som drabbar flest patienter. Visserligen har nya behandlingsmetoder, där läkemedel är en viktig del, betytt mycket för att förbättra vården för de många cancerpatienterna men fortfarande finns skillnader som bygger på t ex var man bor eller vilket kön patienten har. Ytterst slår detta mot de svagaste i samhället.
Socialdemokraterna kan aldrig acceptera att den vård som patienten får beror på något annat än de medicinska behov som patienten har. Regeringen har tillsatt en utredare för en nationell cancerstrategi. Socialdemokraterna förväntar sig att denna strategi inte blir ett slag i luften utan leder till högre kvalitet och likvärdighet i cancervården. Regeringen måste ta sitt ansvar för cancervården och föreslå insatser som leder till höjd kvalitet och likvärdighet.
Detta gäller i all synnerhet prostatacancerpatienterna som har att vänta olika behandlingar beroende på var patienten bor. Det är rimligt att den kommande cancerstrategin leder till högre likvärdighet och rättvisa också när det kommer till prostatacancerpatienterna.
För socialdemokraterna är det också viktigt att cancervården får fortsätta utvecklas. Då är klimatet för de kliniska prövningarna viktigt. I dag kan kliniska prövningar trängas ut från Sverige när klimatet för dessa inte är tillräcklighet bra. Under den socialdemokratiska regeringen tillämpades olika riktade satsningar i forskningspolitiken, med gott resultat. I den kommande forskningspropositionen är det viktigt att det finns satsningar på medicinsk forskning och då särskilt på förutsättningarna för kliniska prövningar och forskning så att svensk vård kan fortsätta att utvecklas till fromma för de patienter som behöver den mest effektiva vården.