Motion till riksdagen
2008/09:So496
av Margareta Cederfelt och Walburga Habsburg Douglas (m)

Villkoren för vingårdar och gästgiverier


m1938

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om vingårdar och gästgiverier.

Motivering

Det kan tyckas märkligt på våra breddgrader, men det jäser och bubblar bland svenska vingårdar. Ett stort antal gårdar har startats den senaste tiden och intresset tycks öka. Ännu är detta ett okänt fenomen för många, men allt fler har noterat att gårdarna dykt upp. Turister och besökare vill komma ut från de hektiska städerna och i stället trampa myllan på en svensk vingård. Gårdarna har kommit att bli en del av vad man kan kalla upplevelsebranschen.

Vingårdarna brottas emellertid med en delvis omodern alkoholpolitik, som hindrar de svenska gårdarna att konkurrera på den internationella marknaden. Ett tydligt exempel på detta är att svenska vingårdar inte får låta besökare provsmaka viner som odlas på gården utan att samtidigt servera mat. Ett ytterligare hinder är att vingårdarna behöver tillstånd för att få sälja egenproducerat vin.

Konkurrerande vingårdar i andra länder lyder under en mindre restriktiv alkohollagstiftning. I exempelvis Finland har lagstiftningen ändrats så att gårdsförsäljning numera är tillåten.

Även landets krögare kan räknas till upplevelsebranschen. Många människor besöker krogar i våra skärgärdar och på mindre orter på landsbygden. Flera gamla slott och herrgårdar har fått nytt liv genom framsynta omgörningar till restauranger och konferensanläggningar. Denna utveckling har också skapat arbetstillfällen på orter där det tidigare varit svårt att finna jobb. Men de personer som driver dessa ställen har hamnat i liknande trassel som vingårdarna vad gäller tillsynsmyndigheterna.

Exempelvis har en krögare tillåtelse att blanda drinkar till sina gäster. Men att servera egenhändigt kryddat brännvin är förbjudet. Egenhändigt kryddat brännvin betraktas i dag som olaglig sprittillverkning. Oftast är det inför jul och midsommar som denna problematik aktualiseras. Många krögare vill kunna erbjuda sina gäster egenhändigt kryddade snapsar med lokal anknytning. Men genom att servera egenhändigt kryddade snapsar riskerar krögarna att mista sitt alkoholtillstånd. Och utan tillstånd är det föga lönsamt att bedriva restaurang.

Länsstyrelsen är tillsynsmyndighet för att se till att krogar och restauranger följer gällande lagar och regler när det handlar om servering av alkohol. Tyvärr förekommer regionala olikheter i tillsynen, vilket gör att många restauranger upplever situationen närmast lotteribetonad. Vissa länsstyrelser begär in redovisning om förekommande blandningar, antal serveringstillfällen, kvantiteter och lagerhållning, andra inte. Till denna för krögarna något förvirrade situation vad gäller egenhändigt kryddade snapsar kom dessutom Folkhälsoinstitutet, så sent som år 2006, med ett uttalande om att gästgiverier saknade tillstånd att tillverka sprit. Detta är ingen godtagbar situation. Det sprider förvirring och oro hos restaurangägare.

Vingårdar och restauranger är besöks- och upplevelsebaserade framtidsbranscher. För att ytterligare utveckla dessa näringar behöver vi se över konkurrensvillkoren och förutsättningarna. Vi tycker det är angeläget att förändra och likställa villkoren för dessa branscher i förhållande till andra EU-länder.

Stockholm den 2 oktober 2008

Margareta Cederfelt (m)

Walburga Habsburg Douglas (m)