Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om behovet av informationsinsatser om Tourettes syndrom.
Tourettes syndrom är ett dolt och ofta missuppfattat funktionshinder. Det manifesteras främst av ihållande s.k. tics, både motoriska och vokala, men de olika egenskaper syndromet kan medföra är av mycket varierande karaktär. Vanligt hos personer med Tourettes syndrom är även hyperaktivitet, koncentrationssvårigheter, tvångssyndrom, sömnproblem och överkänslighet för beröring.
De olika egenskaper som syndromet kan medföra är av mycket varierande karaktär då varje person är unik i sig. Till stor del är det ett socialt handikapp, kanske främst beroende på att kunskapen om syndromet är mycket begränsad hos allmänheten, trots att syndromet varit känt sedan 1800-talet. En vanlig missuppfattning är att Tourettes syndrom är likställt med att yttra socialt oaccepterade ord, något som förekommer men som är långt ifrån något dominerande drag. Att så få känner till och känner igen syndromet gör att en stor del av de mellan 100 000 och 250 000 svenskar som i någon grad har det, aldrig får reda på det. De går genom livet ”ensamma” om sitt tillstånd. Här kan en tidig hjälpinsats ge en trygghet för livet och svar på många frågor.
Tourettes syndrom är till stor del en osynlig funktionsnedsättning eftersom personer med Tourette ofta är skickliga på att dölja sina tics/symptom. Därför behövs det informationsinsatser om Tourettes syndrom riktat till vården, inte minst till skolhälsovården, men också till skolan, Försäkringskassan, Arbetsförmedlingen och till alla övriga som kan tänkas komma i kontakt med personer med Tourettes syndrom när de behöver hjälp och stöd.
Målet är att nå ut med en ny och mer korrekt bild av funktionsnedsättningen som, i kontrast till den gängse bilden av syndromet, visar att man kan leva ett bra liv trots Tourettes syndrom och där funktionsnedsättningen även kan få vara en tillgång.