Motion till riksdagen
2008/09:So486
av Nikos Papadopoulos och Yilmaz Kerimo (s)

Rätt till äldreomsorg på hemspråk


s42012

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om äldreomsorg anpassad till personer med utländsk härkomst.

Motivering

De flesta som söker äldreomsorg på eget hemspråk är människor som arbetskraftsinvandrade på 60- och 70-talen eller som kommit hit som flyktingar. Många äldre invandrare har bristfälliga kunskaper i svenska språket på grund av att man flyttat till Sverige under senare delen av livet. Samtidigt vet vi att språkkunskaperna blir sämre i takt med åldrandet, särskilt om man drabbas av sjukdom. Vårdbehoven varierar men gemensamt för alla är att bra vård är kopplad till möjligheten att kommunicera.

Erfarenheterna från äldreomsorg med hemspråk är i stort sett positiva med exempelvis kortare vårdtider och friskare äldre. Trots detta är det fortfarande få kommuner som erbjuder möjligheterna. Sios och andra invandrarorganisationer har efterfrågat och ställt krav på att staten ska ta ett större ansvar för invandrargrupper som kommit till Sverige och bidragit till att utveckla välfärden.

Att åldras i en miljö där man kan kommunicera med personal och andra borde var en rättighet i ett välfärdsland som Sverige. Att invandrare ska tvingas att lita till kommunernas välvilja för att få hemtjänst eller äldrevårdspersonal är inte tillräckligt. Det krävs ett större engagemang från staten. Inte ens de största språkgrupperna ges dessa möjligheter.

Antalet äldre med invandrarbakgrund som har ett tilltagande vårdbehov ökar successivt. Utvecklingen pekar mot att vi inom en tioårsperiod kommer att ha en kraftig ökning av äldre som har behov av att möta vårdpersonal som talar det egna modersmålet. Möjligheterna att erbjuda patienter vård på modersmål finns i några kommuner men bygger i huvudsak på kommunens goda vilja att initiera en alternativ form av äldreomsorg och äldrevård. Samtidigt är behoven redan nu långt större än tillgängligheten.

Det är därför angeläget att initiativ tas från central nivå för att stödja kommunerna i arbetet med att utveckla och erbjuda äldreomsorg på annat språk och kartlägga behovet av äldreomsorg och äldrevård för äldre med utländsk bakgrund.

Stockholm den 6 oktober 2008

Nikos Papadopoulos (s)

Yilmaz Kerimo (s)