Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om det växande problemet med snabbmat.
Larmrapporterna om jordens klimatkris har bidragit till att våra konsumtionsmönster i mångt och mycket håller på att förändras. Senast i matindustrin sker en stor omvälvning. Folk vill inte bara äta hälsosamt eller billigt utan också miljövänligt. Trots det så ökar andelen snabbmat och med det fetman.
Köttindustrin räknas som bekant till en av de stora miljöbovarna på grund av all den metangas som genereras från korna. Men problemet är inte bara miljörelaterat. Undersökningar visar hur användningen av odlingsbar mark påverkar livsmedelsförsörjningen i olika grad.
40 hektar potatis kan livnära 450 personer. 40 hektar vete föder 200 personer. 40 hektar rotfrukt och foderväxter avsett för köttproduktion kan försörja 25 personer och 40 hektar odlat hö som går till köttproduktion försörjer 15 personer.
Det finns många uppenbara fördelar med närodlat. Transporterna är kortare och varorna därför färskare och av högre kvalitet. Men utbudet av frukt och grönt blir naturligtvis mindre på våra nordliga breddgrader plus att det årstidsbestäms. Frågan är väl närmast hur långt svenskarna är beredda att gå.
I samma takt som miljömedvetenheten hos konsumenterna stadigt går upp växer också snabbmatskulturen lavinartat. Två till synes oförenliga företeelser. Som förklaring ges bland annat den ökande stressen men också människors önskan om att få unna sig lyxen att inte planera och styra upp en måltid.
I storstadsområden blir det i enlighet med ovan nämnda fenomen allt vanligare med ekologisk home-delivery. Man beställer hem en korg med ekologiskt odlade grönsaker till exempel. Det går bevisligen att förena nytta med nöje. Faktum kvarstår dock att den största andelen snabbmat är ohälsosam och den ökande konsumtionen ett växande problem. Risken för diabetes 2 och hjärt/kärlsjukdomar ökar oroande.
Överkonsumtion av livsmedel i västvärlden handlar också om mat som inte tas till vara. Nära 50 procent av den mat som köps i Sverige slängs idag. Ofta beror det på att man köper på sig för mycket livsmedel.
Ett sätt att komma till rätta med detta kan vara att informera om vikten av att hemlagad mat med närproducerat och ekologiskt odlad mat är smart för miljön – klimatsmart mat. Ett annat sätt att ge alla skolor, förskolor och äldreboenden möjlighet att servera just klimatsmart mat. Den är bra för hälsan och bra för miljön.