Motion till riksdagen
2008/09:So475
av Annika Qarlsson m.fl. (c, fp, m, kd)

Nationell SRHR-policy och -strategi


-c376

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om en nationell SRHR-policy och -strategi.

Motivering

Sverige har en lång tradition av att arbeta med sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter nationellt men trots det har vi de senaste åren sett en ökning av STI, klamydia, hiv och oönskade graviditeter. Sverige har kommit långt och värnar om människors rättigheter i detta avseende, och under det senaste året har regeringen lyft fram vikten av att det nationella preventionsarbetet blir mer effektivt. En hjälp på vägen skulle vara att utforma en nationell SRHR-strategi. Sverige har sedan några år tillbaka en policy/strategi för arbetet med sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter i den internationella politiken. I denna definieras sexuell hälsa, sexuella rättigheter, reproduktiv hälsa och reproduktiva rättigheter utifrån existerande internationella överenskommelser på följande sätt:

Denna definition skulle väl kunna användas som utgångspunkt även i det nationella arbetet. Sverige behöver en motsvarande strategi för det nationella arbetet som tar sikte på STI, hiv och oönskade graviditeter samt på människors rättigheter på området. På Socialstyrelsen utformas nu en klamydiastrategi, liksom en kommunikationsstrategi kring desamma. Socialstyrelsen har också fått i uppdrag att se över hur ungdomsmottagningar jobbar preventivt med oönskade graviditeter. På Socialdepartementet arbetar en grupp med att få fram ett förslag på hur man bäst förebygger oönskade graviditeter och STI, och snart har vi en ungdomsmottagning på nätet som initierats av regeringen. Idag utformar landstingen sina egna SRHR-strategier/policyer men det saknas riktlinjer för vad dessa ska innehålla. För att säkerställa en sammanhållen politik på detta område bör en nationell SRHR-policy och -strategi utformas.

En nationell strategi, med långsiktiga mål och som utgår från människors rätt och frihet att själva fatta beslut om sin kropp är nödvändig för att det preventiva arbetet ska bli så effektivt som möjligt och människors rättigheter säkerställas. Detta vill riksdagen som sin mening ge regeringen till känna.

Stockholm den 3 oktober 2008

Annika Qarlsson (c)

Cecilia Wikström i Uppsala (fp)

Sofia Arkelsten (m)

Rosita Runegrund (kd)