Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om en översyn av hur statliga myndigheter arbetar för att förverkliga den nationella strategin om FN:s barnkonvention.
I slutet av 1990-talet antog riksdagen en nationell strategi för att förverkliga FN:s barnkonvention. Målsättningen i denna strategi är att låta barnkonventionen vara ett verktyg i arbetet med att steg för steg förbättra barns villkor i vårt land. I den nationella strategin anges att förvaltningsmyndigheterna är några av de mest centrala och viktiga aktörerna för genomförandet av barnkonventionen.
För att kunna förverkliga konventionen krävs det ett ställningstagande hos våra statliga myndigheter, att de ska se till att barnperspektivet alltid ska finnas med i respektive ledning och alltid återfinnas i alla styrdokument och direktiv. Det krävs naturligtvis också stöd och engagemang från ledningarna inom myndigheterna så att man i hela organisationen omfattar barnkonventionens perspektiv.
Den nationella strategin säger också att det ska finnas kunskap, utbildning och information hos myndigheterna och att arbetet med barnkonventionen utgår från befintliga arbetsprocesser, liksom att uppföljning och utvärdering av barnkonventionens framsteg i våra myndigheter sker.
Tyvärr visar undersökningar hos Barnombudsmannen att det är alltför lång väg kvar innan man kan säga att barnkonventionens intentioner finns med som ett naturligt led i statliga myndigheters verksamhet. Tanken, att detta beror på att det är just barn som berörs, oroar oss. Men det är ett faktum att denna prioriterade fråga inte behandlas på ett prioriterat sätt.
För att slå fast att barns villkor ska behandlas på samma sätt och med samma allvar som gäller för vuxnas villkor, behöver en översyn snarast göras av hur myndigheterna arbetar för att förverkliga den nationella strategin för FN:s barnkonvention.