Motion till riksdagen
2008/09:So449
av Raimo Pärssinen (s)

Socialnämndens uppföljningsansvar


s19047

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om behovet av att se över och strama upp uppföljningsansvaret för kommunernas socialnämnder.

Motivering

Socialtjänstlagens mål för samhällets socialtjänst ska vara vägledande för all vård som syftar till att hjälpa människor att komma ifrån missbruk av alkohol, narkotika eller lösningsmedel.

Vården ska bygga på respekt för den enskildes självbestämmanderätt och integritet och ska så långt det är möjligt utformas och genomföras i samverkan med den enskilde. Vid omhändertagande där fara för liv och hälsa finns för en missbrukare eller personer i hans eller hennes närhet har den kommunala socialnämnden skyldighet att gripa in och hjälpa. Det betyder att det är den kommunala socialnämnden som ansvarar för att rätt stöd och vård ges.

När ett omhändertagande har gjorts, vårdbehovet klarlagts och vårdplanen har arbetats fram är också socialnämndernas utsedda handläggare skyldiga att göra uppföljningar. Uppföljningsansvar avser såväl vårdtiden som tiden efter avslutad vård.

Uppföljningsansvaret är naturligtvis viktigt framför allt för den som är omhändertagen. Det är viktigt så till vida att om den bästa vård och hjälp ska kunna erhållas behövs en återkommande kontakt mellan ansvarig handläggare och den som får vård. Kontinuerliga träffar är angelägna för att handläggaren omgående ska kunna göra justeringar om vårdbehovet förändras.

För socialnämnden och kommunen är uppföljningsansvaret ett arbetssätt som är till gagn för att utveckla och förbättra vårdinsatserna och för att de kommunala medlen används på bästa sätt.

I dag finns brister i uppföljningsansvaret. Många som har gått igenom vårdprogram har inte haft återkommande kontakter med berörd socialnämnd. Främst handlar det om träffar efter vårdprogrammets slut. Tyvärr har konsekvensen i vissa fall blivit återfall. Och därmed har de goda intentionerna om att hjälpa människor misslyckats och kommunens kostnader ökat. Därför är det angeläget att en översyn och åtstramning av socialnämndernas ansvar för uppföljning genomförs.

Stockholm den 3 oktober 2008

Raimo Pärssinen (s)