Motion till riksdagen
2008/09:So443
av Anna König Jerlmyr (m)

Förebyggande insatser mot våldtäkter


m1671

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om en nationell telefonlinje samt inrättandet av frivilliga behandlingshem för potentiella sexualförbrytare.

Anonym telefonlinje

För många våldtäktsförövare finns det ofta en historik av en gradvis upptrappning av sexuellt ofredande, övergrepp och våld redan från tidiga åldrar. Det finns alltså ofta tidiga tecken på ett sexuellt avvikande beteende.

I England finns det möjlighet för dem som känner en oro över att de är på gränsen att utföra ett övergrepp, eller är osäkra på om de begått ett, att vända sig till en nationell stödlinje för att få stöd och rådgivning. Samtalen kan inte spåras och är således helt anonyma. För svensk del finns det anledning att överväga ett införande av ett motsvarande system.

Telefonlinjen bör i sådana fall också rikta sig till anhöriga, vänner och bekanta som upplever oro för någon i deras närhet med avvikande sexuellt beteende att söka stöd, rådgivning och hjälp. Samtalen skall hanteras av professionella som kan förmedla hjälpinsatser men också bedöma hur riskerna ser ut för dem som vänder sig till linjen.

Frivillig behandling för sexuellt avvikande beteende

Förslaget bygger på att inrätta behandlingshem för dem som behöver behandling innan de upplever att de går över gränsen och begår övergrepp. Det kan vara en grupp som sökt sig till vård och behandling, efter samtal med den anonyma telefonlinjen, men det kan likaväl handla om dem som upplevt att de ligger i riskzonen av att inte klara av att kontrollera sin sexualitet. Genom att se tendenserna som ofta visas i samband med anmälningar om exempelvis blottning kan man tidigt rikta insatser mot dem som riskerar att begå övergrepp.

Att fånga in dem som riskerar att begå övergrepp är en av de mest effektiva åtgärderna som kan sättas in. En 25-årig man, nyligen dömd för tre våldtäkter och tre våldtäktsförsök, sökte vård för sina avvikande sexuella tankar före han begick dåden. Hade man inom vården förstått allvaret i mannens problem hade gärningarna kanske aldrig behövt ske.

Regeringen bör mot den bakgrunden överväga att initiera en försöksverksamhet med behandlingshem dit riskpersoner kan söka sig frivilligt och anonymt. Behandlingshemmen bör finnas tillgängliga över hela landet för att underlätta för de sökande. Idag finns det en liknande mottagning på Sexualmedicinskt centrum på Karolinska Sjukhuset i Huddinge men det är av största vikt att liknande mottagningar sätts upp över hela Sverige. Risken är annars betydande att många väljer bort behandling om de tvingas ta ledigt från arbete eller pendla av skäl som kan ha att göra med sekretess eller praktiska hinder.

Några av de viktigaste verktygen i arbetet att minska våldtäkter i Sverige är de förebyggande insatserna. Av den anledningen finns det stora behov av förebyggande åtgärder som telefonlinjer och frivilliga behandlingshem.

Stockholm den 6 oktober 2008

Anna König Jerlmyr (m)