Motion till riksdagen
2008/09:So442
av Anna König Jerlmyr (m)

Behandling och mottagande av sexualbrottsoffer och förövare


m1441

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att regeringen bör se över möjligheten att stärka vården för manliga sexualbrottsoffer och att initiera behandlingserbjudanden för kvinnliga förövare.

Motivering

Våldtäkt är en av vår tids värsta brott. Det kränker offren både fysiskt och psykiskt och tyvärr går alltför många förövare fria. Statistiken vittnar om att denna brottstyp ökar i omfattning. Det kan delvis förklaras i att fler offer numera vågar polisanmäla, vilket är positivt. Däremot tror experterna att en stor del av uppgången också kan förklaras i att det faktiska antalet våldtäkter ökar. En viktig del av arbetet när det rör sexualbrott och våldtäkter är att behandla förövare och skapa ett bra mottagande av offren. Idag kan vi däremot se att de i båda fall haltar. Detta eftersom bemötandet av offer inom vården och behandling av förövare skiljer sig åt beroende på vilket kön personen tillhör. Våldtäktsbrott kan utföras av både män och kvinnor, även om männen är överrepresenterade inom denna brottstyp. Offren kan på samma sätt bestå av både kvinnor och män, vilket inte alltid uppmärksammas.

Beklagligt nog har vårdbehovet för offer nästintill koncentrerats på gruppen kvinnor. Många av de särskilda våldtäktsmottagningarna som finns idag, som Södersjukhusets Akutmottagning i Stockholm, tar inte emot manliga offer. De är istället hänvisade till vård och behandling inom primärsjukvården, vilket kan leda till att manliga offer får ett sämre mottagande än kvinnliga. Dessutom minskar möjligheterna att klara upp brottet markant om det inte har funnits möjlighet att säkra teknisk bevisning, som DNA, genom en tidig undersökning av offret.

För kvinnliga förövare saknas det idag behandlingserbjudanden. Däremot finns det för män en rad olika behandlingsmetoder och erbjudanden. Det är av största vikt att regeringen tar initiativ till att även kvinnliga förövare får en adekvat behandling för att minska deras återfallsrisk och bryta deras destruktiva beteende. Det är hög tid att se och erkänna gruppen kvinnliga sexualförövare.

Stockholm den 6 oktober 2008

Anna König Jerlmyr (m)