Motion till riksdagen
2008/09:So439
av Ann-Charlotte Hammar Johnsson (m)

Införande av LSS-peng


m1180

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om införandet av en LSS-peng.

Motivering

Barn och ungdomar som har olika svårigheter i form av funktionshinder rekommenderas ofta speciella typer av utbildningsvägar. Dessa utbildningar kommer i många fall att vara förlagda till en annan kommun än den där eleven är skriven. Detta har sin naturliga förklaring i att utbildningar med specialinriktningar har ett elevunderlag som sträcker sig regionalt alternativt nationellt. I vårt land finns det vissa orter, Höör är ett exempel, där utbildningsutövare bedriver mer omfattande verksamhet och utbildning för ungdomar som är i större behov av stöd och hjälp än andra ungdomar. Dessa utbildningar, med boende på plats, skapar en miljö där du som elev utvecklas till att bli en självständig individ och lär dig samhällets spelregler i gemenskap med andra, såväl under skoltiden som på fritiden.

Dessa ungdomar finner ofta en trygghet i denna miljö och de vänner de skapar relationer till under skoltiden. De väljer många gånger att stanna kvar i utbildningskommunen efter avslutad skolgång. I nuvarande system är det en minusaffär att vara en attraktiv kommun för grupper som behöver extra stöd och hjälp. En kommun som skapar en positiv miljö för dessa personer bör inte påverkas negativt ekonomiskt, utan i stället stöttas och uppmuntras. På samma sätt som en statlig äldrepeng, borde en liknande konstruktion kunna användas i förhållande till lagen om stöd och service (LSS) till vissa funktionshindrade, samt även kunna omfatta andra insatser.

En LSS-peng bör därmed införas i likhet med äldrepeng, för att utjämna kostnadsskillnader mellan kommuner som bedriver stödverksamhet och kommuner som inte erbjuder stöd i samma omfattning.

Stockholm den 6 oktober 2008

Ann-Charlotte Hammar Johnsson (m)