Motion till riksdagen
2008/09:So436
av Caroline Helmersson-Olsson och Christina Zedell (s)

Prostatacancer


s80045

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om behovet av fler urologer, rätten till likartad vård mot prostatacancer över hela landet samt PSA-prover för alla män över 60 år.

Motivering

Prostatacancer är mannens vanligaste cancersjukdom. Årligen upptäcks cirka 10 000 nya fall och omkring 2 500 avlider varje år. Prostatacancer drabbar framför allt äldre män. Mer än hälften är över 70 år när de får diagnosen. Sjukdomen är ovanlig före 50-årsåldern och förekommer nästan aldrig före 40 års ålder. Prostatacancer innebär att det bildas en elakartad tumör i prostata, oftast i den yttre delen av körteln. Det kan därför dröja ganska länge innan cancertumören trycker så mycket på urinröret att det ger problem med vattenkastningen. Prostatacancer i tidigt skede brukar därför inte ge några symtom.

Men det finns varningssignaler och om männen kommer under behandling innan cancern spridit sig kan nästan alla bli botade. Genom operation, strålbehandling och hormoner har läkarna metoder som räddar livet på patienten.

Från och med den 1 juli 2007 kan alla män begära att få ta ett PSA-prov enligt besked från Socialstyrelsen. Detta är bra men det vore ännu bättre att erbjuda alla män som fyllt 60 år ett test, med uppföljning vartannat år. Då skulle sjukvårdens kostnader för behandling av prostatacancer kunna minska avsevärt, då tidig upptäckt gör det lättare och snabbare att behandla sjukdomen. Dessa prov är dock inte helt tillförlitliga, även urinvägsinfektioner kan ge förhöjda värden. Men provet är tillräckligt tillförlitligt för att sjukvården ska kunna gå vidare med fördjupade undersökningar.

Idag är tillgången till vård och behandling vid prostatacancer olika över landet, väntetiderna för behandling är också olika. För att förbättra situationen måste antalet urologer och onkologer öka. Urologernas specialistkompetens måste behållas och inte innefattas i en allmän kirurgi. Kunskaperna om sjukdomen måste också förstärkas och forskningen om hur man kan bota prostatacancer måste stärkas för att få fram bättre diagnos och behandlingsmetoder.

Stockholm den 3 oktober 2008

Caroline Helmersson-Olsson (s)

Christina Zedell (s)