Motion till riksdagen
2008/09:So432
av Berit Högman och Lars Mejern Larsson (s)

Åtgärder mot alkoholkonsumtionen


s35018

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om åtgärder mot och ytterligare forskning kring den ökande alkoholkonsumtionen.

Motivering

Det växande alkoholmissbruket är något som inte bara drabbar individer och familjer utan på sikt hela vår samhällsekonomi. Missbrukare blir sjuka, begår brott, råkar ut för brott, råkar ut för olyckor, dör i förtid. De åsamkar också människor i sin omgivning samma problem. För att hejda denna utveckling krävs insatser inom en rad områden, inte minst inom forskning.

Forskningen om alkohol, missbruk och skadeverkningar är bred och tvärvetenskaplig. Det handlar om socialvetenskapliga ämnen, behandlingsforskning, och neurovetenskapliga områden som psykiatri, farmakologi, genetik och psykologi. Forskningens resultat ger kunskaper som kan omsättas i information som gör medvetenheten om alkoholmissbrukets skadeverkningar större. Forskning kan också ge större medvetenhet om riskgrupper och sätt att förebygga risker. Det är angeläget att identifiera vilka ärftliga och miljömässiga faktorer som utgör ökad risk för att människor utvecklar ett beroende.

Till exempel tål kvinnor alkohol sämre än män, och därmed riskerar kvinnor att hamna i ett beroende även vid måttlig konsumtion. Vi känner redan väl till ett klart samband mellan mäns alkoholkonsumtion och barn- och kvinnomisshandel. Samma tydliga samband finns mellan trafikolyckor och alkoholkonsumtion.

Det mest oroväckande är att samhället idag inte lägger ner tillräckligt med kraft och energi på att motverka alkoholkonsumtion i de lägre åldrarna. Alkoholkulturen har enligt vår uppfattning fått ett för starkt fotfäste när en restaurang helt lagligt kan annonsera om gratis mat och starköl till halva priset mellan kl. 16 och 18 på en krog där åldersgränsen 18 år gäller.

Vidare krävs ytterligare forskning omkring vilka behandlingsmetoder som är effektiva och vilka förebyggande insatser som är mest effektiva. Det gäller också att omsätta forskningen i handling. En restriktiv och solidarisk alkoholpolitik är viktig för att minska totalkonsumtionen och därmed riskerna för att utveckla missbruk och är en angelägenhet för hela samhället. Regeringen borde ta betydligt större krafttag i denna fråga för att uppnå resultat.

Stockholm den 3 oktober 2008

Berit Högman (s)

Lars Mejern Larsson (s)