Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att tillsätta en utredning för att se över lagstiftningen i syfte att legalisera aktiv dödshjälp.
Under de senaste åren har den enskilda individens rättigheter stärkts.
Jag tänker på flera rättigheter som numera utgår ifrån individens situation och där staten eller kommunen anpassar sig efter individens val och inte tvärt om. Goda exempel på detta är t.ex. friskolor, vårdnadsbidrag, skolpeng, fritt vårdval, vårdgaranti, husläkarreformen, personval m.m.
Staten bör inte lägga någon värdering i de val som individerna gör utan utgå från att de bäst vet hur de vill leva sina liv. Som en naturlig följd av detta bör man även erkänna människors rätt att själva välja om de vill avsluta sina liv. Respekten för livet omfattar också döden. Staten som finns till för att värna individens fria val bör därför respektera också ett sådant val. Om individen väljer att avsluta sitt liv, spelar staten en viktig roll i att se till att detta kan ske på ett tryggt och humant sätt. Vi bör därför i Sverige tillåta aktiv dödshjälp, s.k. eutanasi. Vi vet att det redan förekommer dödshjälp, men det sker i dag i det fördolda.
Det är naturligtvis oerhört viktigt att en begäran om dödshjälp sker på ett mycket rättssäkert sätt eftersom själva handlingen i sig inte går att ångra. Så länge dödshjälp sker i det fördolda är det omöjligt att garantera rättssäkerhet. Detta är i längden inte hållbart.
Enligt min mening kommer detta att behöva utredas grundligt. Jag föreslår därför att regeringen tillsätter en utredning som kan föreslå en human, rättssäker och värdig process för t.ex. de obotligt sjuka som inte vill tillbringa sina sista år i ett outhärdligt lidande. Den respekten för livet tycker jag att vi måste ha i vårt samhälle.
Runt om i världen pågår denna debatt just nu. Delstaten Oregon, Schweiz och Belgien är några exempel på länder och delstater som har gjort mycket omfattande utredningar och genomfört en lagstiftning som tillåter aktiv dödshjälp. Deras erfarenheter är viktiga att ta till vara. I Sverige verkar de flesta instanser, som politiska partier, läkarorganisationer och myndigheter, vara mot en legalisering. Men det svenska folket verkar vara mera för. Enligt en undersökning som Synovate Temo genomförde anser elva procent av svenskarna att aktiv dödshjälp bör vara helt förbjudet i de fall det rör sig om en obotligt sjuk person med svåra smärtor.
Vissa menar att läkarens uppgift är att värna liv och att om aktiv dödshjälp infördes skulle tilliten från allmänheten till sjukvården och dess personal hotas och skapa stor oro bland patienter i livets slutskede. Att utföra dödshjälp bör vara frivilligt för läkarna.
Bland de länder som i dag tillåter dödshjälp finns det inga bevis för att förtroendet för sjukvården skulle vara lägre i dessa länder på grund av legaliserandet av eutanasi.
Erfarenheterna från delstaten Oregon, där dödligt sjuka kan begära aktiv dödshjälp, visar t.ex. att antalet ansökningar per år ligger på en mycket låg nivå. Men för många har det inneburit en ökad trygghet och känsla av att man själv kontrollerar sitt liv.
Döden är en naturlig del av livet. Respekten för livet måste därför omfatta också döden. Samhället blir faktiskt lite konstigt när man inte låtsas om detta faktum.