Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att se över möjligheten att låta socialtjänstlagen omfatta spelmissbrukare på så vis att de jämställs med alkohol- och narkotikamissbrukare.
Beroenden och missbruk skapar ofta ångest, psykiska och ekonomiska problem. Barn, makar, vänner och föräldrar till den som missbrukar kommer i kläm. Varje person som lyckas bryta ett missbruk är en vinst för både enskilda individer och samhället i stort.
En relativt ny men växande problematik handlar om spelberoende. För de flesta är spelandet lustfyllt och en krydda i vardagen, men med de ökande möjligheterna till snabbspel riskerar allt fler att hamna i ett beroende. Den tiden är förbi då vi lämnade in tipset på torsdagskvällen, såg tipsextra på lördagen och väntade på att eventuell vinst skulle komma med posten några veckor senare. Nuförtiden spelar vi några minuter före match och får pengarna nästan direkt efteråt. Insats och vinst ligger nära varandra, vilket ökar risken för spelberoende. Snabbspel vid automater och på Internet ökar explosionsartat. Vi har ständigt möjlighet till spel runt omkring oss.
Spelmissbruk är ett missbruk jämförbart med andra. Spelberoende kan på många sätt likna alkoholism och narkotikaberoende. Den som är spelberoende tänker ständigt på spel, blir rastlös eller irriterad när han eller hon försöker begränsa sitt spelande. Ofta leder spelberoende till ett liv av lögner för att dölja vidden av spelandet, och även skuldsättning och kriminalitet. Men Socialstyrelsens nationella riktlinjer om missbruks- och beroendevård omfattar enbart alkohol och narkotika. Ansvar för riktlinjer för övrigt beroende ligger hos Folkhälsoinstitutet. Att ansvaret är delat trots att problematiken är snarlik gör det svårare för missbrukare som inte faller under socialtjänstlagen att få rätt till den vård som behövs för att bryta missbruksbeteendet.
Samhället måste ta ett aktivare ansvar för att minska spelberoendet och öka stödet till dem som hamnat i ett spelmissbruk. Det behövs mer forskning, mer stöd för rådgivning och behandling kring spelmissbruk och spelmissbrukare. Socialtjänstlagen är samhällets yttersta skyddsnät för att garantera samtliga medborgare ett tryggt liv. Det ska gälla alla som vistas i kommunen, oavsett om de särskilt nämns i lagen, men eftersom alkohol- och narkotikamissbruk nämns särskilt finns det stor anledning att se över om även spelmissbruk och eventuellt andra missbruk borde skrivas in i socialtjänstlagen.