Motion till riksdagen
2008/09:So402
av Carina Hägg (s)

Oskuldsmyten


s80017

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om behovet av att Socialstyrelsen tar fram nationella riktlinjer för hur man hanterar frågan om rekonstruktion av mödomshinnan.

  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att varje huvudman för hälso- och sjukvården bör utarbeta och fastställa en enhetlig alternativ metod till kirurgi för flickor med oskuldsrelaterade frågeställningar och som utsätts för hedersrelaterat våld.

Motivering

Mödomshinnan är kroppsdelen som inte finns. Ord som mödom, jungfrudom, kronbrud men även hora och oäkta barn reflekterar attityder såväl som lagstiftningen ur vår historia. Men erfarenheter från fördömande, skam och språkbruk ligger inte långt borta. Varje år genomförs flera hundra kirurgiska ingrepp på friska kvinnor i landet för att rekonstruera något som aldrig funnits, mödomshinnan. En del landsting utför ingreppet, andra uppger att sådana kirurgiska ingrepp inte sker inom deras verksamhet.

Flickor som lever under hedersförtryck har rätt att blir bemötta inom hälso- och sjukvården på ett professionellt sätt. Vård ska alltid ske på vetenskaplig grund och inte bedrivas av kvacksalvare, om än förklädda till kirurger.

Medicinska ingrepp, som inte är lagligt reglerade undantag, ska inte utföras i friska kroppsdelar. Men uppskattningsvis görs ändå 100 operationer årligen och antalet ökar. I rapporten ”Nationellt konsultativt stöd för socialtjänst och andra verksamheter i arbetet mot hedersrelaterat våld” (2006) konstateras att det finns ett behov av att samordna arbetet med handlingsplaner och riktlinjer inom olika myndigheters arbetsområden.

Socialstyrelsen har inte givit ut några nationella riktlinjer för hur man ska hantera frågan om medicinska ingrepp för rekonstruktion av mödomshinnan. Detta bör dock ske snarast, och parallellt därmed bör varje huvudman för hälso- och sjukvården utarbeta och fastställa en enhetlig alternativ metod till kirurgi för flickor med oskuldsrelaterade frågeställningar och som utsätts för hedersrelaterat våld.

God information, förbättrad sex- och samlevnadsundervisning i skolan, utbildade lärare, ungdomsmottagningar, sexologiska mottagningar och bred samverkan är några redskap för att utrota oskuldsmyten. Lärdomar kan dras från Sesammottagningen vid Karolinska sjukhuset och Universitetssjukhuset i Malmö. Vid MAS har man utvecklat alternativa behandlingsprogram som bygger på information och samtalsterapi. Länsstyrelsen i Skåne län har tagit fram rapporten Hedersrelaterat våld och förtryck – ett kunskapsunderlag för hälso- och sjukvården. I rapporten beskrivs att Universitetssjukhuset MAS under tre års tid, 2003–2006, har bedrivit en försöksverksamhet vid en av kvinnoklinikens specialistmottagningar i syfte att utveckla en icke-kirurgisk terapi för flickor som riskerar att utsättas för hedersrelaterat våld.

Stockholm den 3 oktober 2008

Carina Hägg (s)