Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att utreda möjligheterna att införa exponeringsförbud av tobaksvaror i butik.
Varje år börjar 30 000 ungdomar att röka eller snusa i Sverige. En av tre män och en av fem kvinnor är beroende av drogen nikotin dagligen. Undersökningar har visat att de flesta vill sluta.
För tobaksindustrin är exponering i butikerna enda möjligheten till att göra reklam för sina varor. Ungdomar lockas att börja röka och snusa, och de som försöker bli av med sitt beroende ”faller ofta för frestelsen”.
I Sverige dör varje år ca 7 000 personer av rökningen. Man vet att rökare förlorar i snitt åtta till tio år av sitt liv och löper dessutom risken att drabbas av en stor mängd allvarliga sjukdomar.
Den passiva rökningen är långtifrån hälsosam. 5 % av våra barn utsätts för passiv rök och utsätts därmed för större risk att drabbas av astma, allergier, infektioner och även cancer.
Samhällskostnaderna för sjukvård och produktionsbortfall beräknar man uppgår till 26 miljarder kronor i Sverige per år. Sjukskrivningar beroende på tobaksrelaterade sjukdomar kostar 18 miljarder kronor.
Tobaksbruket för med sig negativa konsekvenser för både individen och samhället, både hälsomässigt och ekonomiskt. Men vi vet också att tobakens skador till hundra procent är förebyggbara. Om tobak skulle introduceras i dag som en ”ny produkt” skulle den inte passera några kontrollmyndigheter med nuvarande lagstiftning. Tobak skulle inte få säljas i Sverige.
Det finns mycket som vi kan göra åt detta problem, både som enskild person och på samhällsnivå. Att sluta röka eller snusa är ett tydligt sätt för konsumenter att reagera. Finns det ingen marknad försvinner produkter. Finns det ingen reklam minskar intresset för att köpa.
En del länder, bl.a. Thailand och Island, och åtta av tio provinser i Kanada, har infört förbud mot exponering av tobaksprodukter i butik, och fler länder, t.ex. Norge, står på tur inom en snar framtid – detta för att skydda barnen.
Detta bör riksdagen ge regeringen till känna.