Motion till riksdagen
2008/09:So390
av Solveig Hellquist (fp)

Föräldrautbildning


fp1287

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att vara pådrivande och utreda möjligheterna att stimulera kommuner och landsting att anordna föräldrautbildningar.

  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att särskilt uppmärksamma ensamstående föräldrars situation.

Motivering

Barn behöver närvarande föräldrar. Att vara förälder är kanske det viktigaste och svåraste uppdraget i livet. Att vara förälder innebär stunder av glädje, stolthet och lycka. Att vara förälder innebär också bekymmer och oro, dåligt samvete, osäkerhet vad gäller gränssättning och uppfostran. I dagens stressiga tillvaro där föräldrar inte alltid har nära och kära som avlastar och ger råd finns behov av arenor där man kan samtala om hur det är att vara förälder och barn i dagens samhälle.

Vissa barn växer upp i situationer där föräldrarna har missbruksproblem, psykisk sjukdom, otillräcklig förmåga eller svag ekonomi. Alltfler barn lider av psykisk ohälsa, vilket bl.a. framgår av Bris rapport 2007. Cirka 50 000 barn upplever varje år att föräldrarna separerar, vilket ofta är en stor påfrestning för barnen. I rapporten lyfter man också fram föräldrars omsorgssvikt i en stressad tillvaro. Av en annan undersökning framgår att fler föräldrar än någonsin kontaktat Rädda Barnens föräldratelefon och föräldramejl under 2006. Många samtal kommer från ensamstående mammor som är i stort behov av stöd. Den ekonomiska utsattheten är ofta stor i denna grupp. De uttrycker också ofta känslor av otillräcklighet, hög arbetsbelastning, otrygghet, tungt ansvar och ensamhet. Rädda Barnen konstaterar att stödet till ensamma mammor är dåligt utvecklat i kommunerna. I FN:s konvention om barnets rättigheter slås fast att staten är skyldig att ge föräldrar det stöd de behöver för att klara sin uppgift. Det ska inte vara beroende av var man bor i landet.

Många föräldrar behöver dela sina funderingar och frågor om föräldrarollen med andra. Det kan handla om barns behov och utveckling, om sätt att fostra, om regler, normer, värderingar, problem och glädjeämnen samt prioriteringar i livet. Det är främst föräldrarna som formar barnen och ger en grund för vuxenlivet. De har ett stort inflytande över barns utveckling.

Tror man att föräldrar spelar en viktig roll för barnens hälsa och utveckling är det av vikt att man satsar på att skapa mötesplatser för att diskutera föräldrarollens glädjeämnen och svårigheter. Man anordnar förvisso ”föräldrautbildning” inom mödra- och barnhälsovården – ofta med fokus på själva förlossningen och barnets fysiska utveckling. Inom förskola och skola hålls föräldramöten, som dock sällan torde ha fokus på föräldraskap och föräldraansvar. Undantag och goda exempel finns dock.

Det är kommuner och landsting som har att ta ställning till värdet av föräldrautbildningar och om detta är så viktigt att det bör prioriteras. Om man vill stärka föräldrarna i föräldrarollen bör dock regeringen vara pådrivande och utreda möjligheterna att stimulera kommuner och landsting att anordna föräldrautbildningar.

En bra uppväxt med trygga hemförhållanden och engagerade föräldrar som orkar ha barns bästa för ögonen är den bästa av investeringar. Ju fler som kan och orkar ta sitt föräldraansvar desto mindre blir kostnaderna för samhället i framtiden. Ett led i att uppnå detta är att uppmuntra kommuner och landsting att anordna föräldrautbildningar.

Stockholm den 3 oktober 2008

Solveig Hellquist (fp)