Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om boende och bemötande av äldre.
Sedan ett antal år tillbaka har det försvunnit nära 23 000 platser inom särskilda boenden för äldre. Idag är det mest vanligt att biståndsbedömningen utgår från att den som är äldre ska bo hemma så länge som möjligt. Men detta är inte alltid den enskilde personens önskan, därför måste biståndsbedömningen bli mer lyhörd, öppen och generös.
Äldre kan inte betraktas som en homogen grupp utan varje person måste behandlas som den individ den är. De äldre ska bemötas värdigt och man ska ta hänsyn till varje persons särskilda behov och önskemål. Då måste önskemålet om ett särskilt boende beaktas, speciellt om alternativet är att bo ensam kvar hemma. På ett boende för äldre får man gemenskap, inte minst vid måltiderna.
För att bemötandet ska bli till gagn för den enskilda behöver personalen inom äldreomsorgen en bra utbildning och fortbildning. Det måste finnas möjligheter till kompetensutveckling för dem som så önskar och behöver. Utbildning och fortbildning är ett sätt att skapa stolthet och yrkeskunnande för den viktiga personalen inom äldreomsorgen, det gäller såväl inom hemtjänsten som inom det särskilda boendet.
Det behöver skapas fler särskilda boenden för äldre, för att kunna svara upp mot de önskemål och krav som de äldre har rätt att ställa på hur de vill forma livet som äldre.