Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om en höjd kvalitet och likvärdighet i prostatacancervården i hela landet.
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om cancerpatienters rätt till en ”second opinion”.
Allians för Sverige gick till val på att införa en ny politik för sjukvården där kvaliteten för den enskilda patienten står i centrum. En del av detta arbete är att höja och säkerställa kvaliteten i cancervården.
Cancer är i dag en av våra vanligaste folksjukdomar. Var tredje person drabbas av cancer. Prostatacancer är i sin tur den vanligaste dödsorsaken bland män. Trots att cancer drabbar många finns i dag brister i likvärdigheten och kvaliteten i cancervården.
Regeringen har sedan sitt tillträde vidtagit flera åtgärder för att förbättra cancervården i landet. Bland annat har en utredare för framtagande av en nationell cancerstrategi tillsatts. Det finns utifrån detta särskild anledning att lyfta upp frågan om likvärdighet i vården. Det finns i dag tecken på att patienter i olika delar av landet får olika hög kvalitet i behandlingen av cancer. Det gäller inte minst prostatacancer.
För oss, och för Centerpartiet, är det viktigt att den nationella cancerstrategin blir ett effektfullt verktyg i det fortsatta utvecklingsarbetet i cancervården. En del av detta är att den nya nationella cancerstrategin leder till att kvaliteten och likvärdigheten i cancervården stärks. Regeringen bör därför lägga särskild vikt vid att främja indikatorer för kvalitet och likvärdighet i cancervården.
En väsentlig del i detta arbete är patienters rätt till diagnos och behandlingsalternativ. Alltför ofta finns i dag brister i informationen till patienten. Trots den formella rätten till en ”second opinion” tydliggörs det inte alltid för den enskilde patienten vilka alternativ som står till buds. Patienten som fått en cancerdiagnos befinner sig i ett mycket utsatt läge och i behov av väl avvägd information. Det finns därför all anledning att i beredningen av den nationella cancerstrategin se på vilket sätt patientens rätt till en ”second opinion” kan stärkas. Detta ligger också väl i linje med regeringens direktiv till utredningen om nationell cancerstrategi att stärka patientperspektivet i cancervården. Detta bör ges regeringen till känna.