Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att etablera ett nationellt palliativt center.
Ingen fråga borde beröra oss så mycket som döden. Därför är det av största vikt att omsorgen och vården vid livets slut inte bara fungerar utan även synliggör dem som är berörda. Ett inrättande av ett nationellt kompetenscenter skulle innebära att kunskaper, erfarenheter, utbildning och forskning inom området samlas. Detta är viktigt för att utveckla den palliativa vården.
Regeringen har tillsatt en utredning för att utarbeta de nationella direktiven om en nationell cancerstrategi för framtiden. Utredaren har fått uppgiften att föreslå vilka insatser som behöver göras för att minska antalet nya fall av cancersjuka och minska dödligheten i cancer. Utredaren ska också bedöma vilka insatser som behövs för att säkerställa att cancerpatienter får god vård samt föreslå var ansvaret för att genomföra och följa upp de olika delarna i cancerstrategin ska ligga.
Piteå kommun lämnade redan år 2001 in en intresseanmälan angående ett kompetenscenter för palliativ vård, på uppmaning av den utredare som då utredde SOU 2001:6 ”Döden angår oss alla”. Från nationellt håll har man uppmanat Piteå kommun att arbeta vidare med frågan. Socialutskottet besökte Piteå 2004 för att få en presentation av utvecklingsarbetet och de planer man hade för ett center. Piteå kommun fortsätter detta arbete enträget och har ett mycket nära samarbete med nationella företrädare inom professionen som arbetar både nationellt och internationellt, bl.a. företrädare för Nationella rådet för palliativ vård.
Arbetet med den nationella cancerstrategin har påbörjats. Den palliativa vården är en del i detta arbete. Ett nationellt kompetenscenter för palliativ vård är ett led i att utveckla en nationell likvärdighet i den palliativa vården och naturligtvis stimulera den lokala utvecklingen. Det handlar om att utforma nationella riktlinjer samt bedriva metodutveckling och forskning. Detta bör riksdagen ge regeringen till känna.