Motion till riksdagen
2008/09:So358
av Agneta Berliner m.fl. (fp)

Spelmissbruket och socialtjänstlagen


fp1315

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att socialtjänstlagen bör ändras så att spelmissbruk likställs med missbruk av alkohol och narkotika.

Motivering

Spelberoende och spelmissbruk är ett växande problem i vårt samhälle. Den senaste vetenskapliga undersökningen om spelvanor och spelmissbruk genomfördes enligt Folkhälsoinstitutet för tio år sedan. Enligt denna undersökning hade ca 2 % av befolkningen i åldrarna 15–74 år ett spelmissbruk och ytterligare ca 7,8 % riskabla spelvanor. Detta motsvarade ca 128 000 spelmissbrukare som har svårt att kontrollera sitt spelande och för vilka spelandet fått allvarliga följder. Av dessa hade 38 000 personer fått så allvarliga spelproblem att de kunde betecknas som spelberoende. Över en halv miljon hade riskabla spelvanor med mer övergående eller tillfälliga negativa konsekvenser. Siffrorna är i samma storlek som missbruket av alkohol. Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning bedömer att 50 000–100 000 svenskar har ett tungt alkoholmissbruk och uppskattningsvis 300 000 personer har en lättare form av alkoholmissbruk.

Det finns dessutom indikatorer på att spelmissbruket fortsätter att öka. Till intäkt för detta kan nämnas ytterligare två uppgifter från Folkhälsoinstitutets webbplats:

Spelmissbruk är att klassa som ett folkhälsoproblem. Att vara spelberoende betyder att man inte längre kan kontrollera sin lust att spela. Spelandet påverkar hela den beroendes liv – familj, socialt umgänge, ekonomi och arbete. Tillvaron domineras helt av spelandet, och den som är spelberoende löper stor risk att hamna i brottslighet för att få fram pengar till sitt fortsatta spelande.

Spelberoende är ett allvarligt beroendetillstånd som har likheter med alkohol- och narkotikaberoende. Men i socialtjänstlagen står ingenting om spelmissbruk – trots att det ger lika allvarliga konsekvenser som alkohol- och narkotikamissbruk. Följande text finns dock i ett förarbete: ”Den vård och behandling som närmast avses är sådan som ligger inom socialtjänstens ansvarsområde, dvs. framför allt behandling för missbruk av alkohol, narkotika och liknande. Men även behandling för spelmissbruk kan i vissa fall vara en insats som ligger inom socialtjänstens ansvarsområde.”

En telefonundersökning av Vårdförbundet, presenterad i DN den 7 juli 2005, visar att personer med spelberoende har svårt att få hjälp och stöd av kommunerna. För att ge dem som redan är spelberoende likvärdiga förutsättningar till stöd och hjälp och för att tydliggöra kommunernas ansvar att förebygga och motverka spelberoende bör spelmissbruk tas med i socialtjänstlagen. Detta bör riksdagen ge regeringen till känna.

Stockholm den 3 oktober 2008

Agneta Berliner (fp)

Anita Brodén (fp)

Maria Lundqvist-Brömster (fp)