Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att ta bort otidsenliga krav på blodgivare.
När hiv uppdagades gick RFSL ut med en rekommendation till homosexuella män att avstå från att lämna blod. Sedermera infördes ett förbud för män som haft oskyddat sex med män att lämna blod.
Sedan dess har en utveckling skett, där man inte förbjuder människor med riskbeteende att lämna blod väljer utan istället arbetar med tidsbegränsningar, så kallad karens. Sådana tidsgränser sätts efter samråd med smittskyddsläkare och andra grupper med medicinsk kompetens. Ett exempel är att man, efter att ha besökt länder där det finns tropiska sjukdomar, inte får lämna blod på sex månader.
Under en tid har en arbetsgrupp på Socialstyrelsen arbetat fram ett förslag om en karens på sex månader för blodgivning istället för förbud för män efter sexuellt riskbeteende. Förslaget är utformat för att öka säkerheten för blodmottagare.
Detta nuvarande krav är ett krav som ingen kan ge en exakt förklaring på varför det finns. Eftersom det inte kan motiveras på ett tillfredsställande sätt bör det tas bort, både för att ge fler chansen att bli blodgivare och därmed hindra att det blir akut blodbrist, men också för att sluta misstänkliggöra homosexuella män för att vara någon sorts annorlunda grupp. Homosexuella män är en heterogen grupp och ska vid blodgivning bedömas efter samma medicinska kriterier som alla andra.