Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att avföra sadomasochism som en sjukdom.
Sadomasochism klassas fortfarande som en psykisk sjukdom av Socialstyrelsen. I Socialstyrelsens klassifikation om sjukdomar och hälsoproblem (KSH97) förtecknas sadomasochism under rubriken ”Psykiska sjukdomar och syndrom samt beteendestörningar”. Sjukdomskoden för sadomasochism är F65.5. Samma sjukdomsstämpel finns också i den internationella sjukdomsklassifikationen ICD-10, som också ligger till grund för Socialstyrelsens klassifikation.
Samtidigt är det ett faktum att många människor frivilligt använder sig av rollspel och sadomasochistiska lekar i sitt sexliv. Det som för många framstår som främmande eller rentav skrämmande är för andra ett viktigt och betydelsefullt sätt att uttrycka sin egen sexualitet.
Självklart är det lika centralt här som i andra sammanhang att skilja mellan frivilliga sexualhandlingar mellan vuxna å ena sidan och olika slags sexuella övergrepp å den andra. Men vuxna människor som frivilligt enas om att använda BDSM (bondage, dominans och sadomasochism) som en krydda i sexlivet ska inte fördömas av lag eller myndigheter.
En aktuell vetenskaplig studie (Demographic and psychosocial features of participants in bondage and discipline, ’sadomasochism’ or dominance and submission (BDSM): data from a national survey), publicerad i The Journal of Sex Medicine 2008 Jul;5(7):1660–8) redovisar också resultatet av en undersökning bland nära 20 000 representativt utvalda personer i Australien i åldrarna 16–59 år. Av de tillfrågade hade 1,8 procent av den sexuellt aktiva befolkningen under det senaste året ägnat sig åt BDSM. Det fanns inga signifikanta skillnader mellan denna grupp och befolkningen som helhet när det gäller t.ex. välbefinnandet i stort eller utsattheten för sexuellt tvång. Bland män som ägnade sig åt BDSM fanns tvärtom signifikant lägre andelar som angav att de mådde dåligt psykiskt. Studiens författare konstaterar att undersökningen ger stöd för antagandet att BDSM helt enkelt är ett sexuellt intresse eller en subkultur som tilltalar vissa och att BDSM för flertalet utövare inte kan ses som något patologiskt.
Homosexualitet var klassat som psykisk sjukdom fram till 1979. Det har man tack och lov ändrat på, men sadomasochism finns fortfarande kvar i ICD-registret. Om man med denna klassifikation vill rikta in sig mot sexuella övergrepp som tar sig sadomasochistiska uttryck så bör det tydliggöras. Med den nu gällande lydelsen bidrar Socialstyrelsen till att stigmatisera och befästa fördomar. Regeringen bör därför ge Socialstyrelsen i uppdrag att göra en översyn av sjukdomsklassifikationen i denna del.