Motion till riksdagen
2008/09:So322
av Carina Hägg (s)

Surrogatmödrar


s80011

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om handel med surrogatmödraskap.

Motivering

Frågan om surrogatmödrar, kvinnor som föder barn åt andra, har aktualiserats i Sverige. Det finns också exempel på välbärgade familjer i västländer som skaffar sig barn genom att låta en annan kvinna föda det. För dessa familjer och individer kan ofrivillig barnlöshet vara bakgrunden. Men det är långt ifrån alltid fråga om ofrivillig barnlöshet, utan karriärutveckling och andra skäl kan också ligga bakom beslutet. För samkönade par kan det vara ett alternativ till adoption.

De som ställer upp som surrogatmammor är vanligen fattiga eller på något annat sätt utsatta kvinnor. Att köpa en kvinnas livmoder strider mot ambitionen om rättvisa och jämlikhet. Ett par eller individers längtan efter att bli förälder är ofta stark. Det är en längtan vi har respekt för, men frågan om surrogatmödrar innehåller samtidigt även etiska aspekter som inte kan förbigås. En kvinna i en utsatt livssituation kräver respekt för sin situation och ska skyddas från att utnyttjas.

Frågan har uppmärksammats i Europarådet, bland annat sedan tretton personer står åtalade för att ha hämtat unga, fattiga kvinnor från Bulgarien för att föda barn åt franska par. I Belgien auktionerade en kvinna bort ett barn på Internet till ett annat par än ursprungliga ”beställare”. Europarådets sociala kommitté ville sätta stopp för den här typen av aktiviteter genom att helt enkelt rekommendera alla sina 47 medlemsländer att legalisera surrogatmödraskapet! Men förslaget röstades ner och ett skäl var just risken att kvinnor och barn blir handelsvaror.

Det är viktigt att vi bestämt tar avstånd från utvecklingen med handel med surrogatmödraskap. Vi har en bestämd uppfattning i vårt land om att kvinnors kroppar inte ska kunna köpas. Det gäller såväl inom vårt land som utrikespolitiskt. Frågan om surrogatmödrarna, och därmed även om köparen/beställaren, utmanar det som är traditionell god svensk inrikes- och utrikespolitisk linje för jämställdhet och global utveckling. Det är angeläget att regeringen agerar i frågan så att Sverige slår fast en politisk linje som ska gälla såväl nationellt som i europeiska och övriga internationella kontakter.

Stockholm den 30 september 2008

Carina Hägg (s)