Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om äldre människors möjligheter till delaktighet och inflytande.
Äldre personer är inte någon homogen grupp. Många äldre fortsätter att arbeta efter uppnådd pensionsålder, och genom förbättrad hälsovård är alltfler äldre friskare allt längre upp i åldrarna.
Det är många äldre som inte har svenska som sitt modersmål, och det är viktigt att det finns personal som kan hjälpa till att tolka på den äldres modersmål. Det kan gälla hemtjänstpersonal liksom vårdpersonal inom landstinget.
Det är angeläget att man inte diskriminerar äldre, vare sig som grupp eller som enskilda personer. Äldres erfarenheter kan vara till god nytta i arbetslivet och i övrigt i samhällslivet. Att inrätta en erfarenhetsdelegation med uppgift att förändra attityderna till äldres deltagande i samhälls- och arbetslivet är en angelägen åtgärd.
Äldres organisationer bör stöttas. Det är viktigt att äldre ges möjlighet att lämna sina synpunkter på samhällsfrågorna, inte minst på dem som berör äldre. Att inrätta lokala pensionärsråd är ett sätt att öka demokratin i samhället till att även omfatta de äldre.
Boendet för äldre är en viktig fråga. Det behöver byggas fler seniorboenden och trygghetsboenden där man kan få hjälp efter behov. Som äldre måste man fortfarande få bestämma själv. Även om man behöver stöd och hjälp i vardagen måste man själv få bestämma om innehållet i och omfattningen av stödet. Det är också viktigt att hemtjänstpersonalen fortlöpande får kompetensutveckling för sitt arbete.
Samarbete behöver ske mellan kommuner och landsting vad avser vård och omsorg om äldre. Det måste vara god kvalitet i omsorgen så att både den äldre själv och de anhöriga kan känna sig trygga.