Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om kartläggning av hälsosituationen för ursprungsbefolkning och nationella minoriteter.
Bristen på kunskap om hälsosituationen för ursprungsbefolkning och nationella minoriteter har kritiserats av såväl FN som Ombudsmannen mot etnisk diskriminering och i synpunkter från företrädare för nationella minoriteter. Frågan har även uppmärksammats inom Europarådets kampanj Mäns våld mot kvinnor. Exempel där Kvinnofridslinjen hänvisar dem som talar nationella minoritetsspråk till invandrarorganisationers stödfunktioner aktualiserar frågan om kvinnor kan få adekvat hjälp och stöd utifrån vad Sveriges lagstiftning för nationella minoriteter anger.
Statens folkhälsoinstitut bör få i uppdrag att, i samråd med Socialstyrelsen och företrädare för de nationella minoriteterna, där Sametinget har en viktig roll, samt Delegationen för romska frågor, kartlägga hälsosituationen för ursprungsbefolkning och nationella minoriteter samt att kartlägga könsskillnader i hälsosituationen med tydligt fokus på mäns våld mot kvinnor inom nationella minoriteter. Statistiken bör vara könsuppdelad och mäns våld mot kvinnor respektive våld i nära relationer bör inkluderas i uppdraget, men även i vilken utsträckning samhällets akuta respektive förebyggande insatser kommer nationella minoriteter till del.