Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om behovet av att införliva kunskapen om sötningsmedels och sockers skadliga effekter i förebyggande hälsoarbete.
Vad vi äter och hur vi äter har en fundamental roll i det förebyggande hälsoarbetet. I ett globalt perspektiv är undernäring fortfarande ett stort folkhälsoproblem men övervikt och fetma har blivit ett allt större problem både i vårt land och i många andra länder. Problemet finns i alla åldersgrupper. En mycket oroande tendens är att alltfler barn och ungdomar har viktproblem. Den främsta orsaken är en kombination av ett stillasittande liv och dåliga kostvanor.
Det behövs en rad åtgärder för att vända den här utvecklingen. Det behövs både lagstiftning, information och upplysning för att ändra människors vanor. Inte minst allvarligt är att man kan se ett klassmönster också på det här området. De som är i socialt och ekonomiskt underläge har sämst förutsättningar att ta till sig fakta och information om det förebyggande hälsoarbetet. Det leder till ojämlik hälsa.
Vi vill i den här motionen framför allt peka på en viktig faktor som påverkar bland andra barns och ungdomars välbefinnande, nämligen den orimligt höga konsumtionen av produkter som innehåller sötningsmedel eller socker. Alltför mycket sötningsmedel och socker finns i det vi äter och dricker trots kunskapen om dess skadliga effekter.
Konsumtionen av light-produkter och konstgjorda sötningsmedel som aspartam, suckralos, sackarin, sorbitol med flera ökar. Just konsumtionen av konstgjorda sötningsmedel kan vara en förklaring till varför fetman ökar, enligt amerikanska forskare. Ökad kunskap kring detta krävs gnom att noga följa forskningen kring sötningsmedels påverkan på oss människor.
Det är angeläget att sötningsmedlens och sockrets skadliga effekter får en mer framträdande plats i det förebyggande hälsoarbetet. Inte minst måste producenternas ansvar lyftas fram. Till exempel bör det övervägas att införa någon form av symbol på förpackningarna i likhet med vad som finns för att ange fetthalten.