Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om nationell strategi för att förbättra HBT-ungdomars psykiska hälsa.
Andelen barn och ungdomar som uppger sig ha psykiska och psykosomatiska besvär har ökat, och stress och psykisk ohälsa har blivit allt vanligare bland ungdomar de senaste två decennierna. Det visar bland annat utredningen SOU 2006:77 ”Ungdomar, stress och psykisk ohälsa”.
Från andra studier vet vi att HBT-ungdomar mår särskilt dåligt. Bland annat visar en rapport från Folkhälsoinstitutet, 2006:08, betydligt större andel med sämre hälsa bland HBT-personer än i den övriga befolkningen. Speciellt den psykiska hälsan var sämre. Dubbelt så stor andel HBT-personer som övrig befolkning hade en eller flera gånger övervägt att ta sitt liv, högst var siffran bland ungdomar i åldern 16–29 år. Liknande siffror syns i andra rapporter, så som den norska NOVA-rapporten (1999).
Unga HBT-människor möter homofobi och diskriminering i skolan, inte bara från andra elever utan också från skolpersonal, i undervisning och i undervisningsmaterial. Utsattheten och risken för diskriminering på flera håll i samhället påverkar den psykosociala hälsan, varför vikten av att öka HBT-kompetensen hos till exempel tjänstemän inom myndigheter och vårdpersonal är av största betydelse.
Därför bör en nationell strategi för att förbättra HBT-ungdomars psykosociala hälsa snarast upprättas.