Motion till riksdagen
2008/09:So258
av Thomas Strand (s)

Restriktiv alkoholpolitik


s35013

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om en mer restriktiv alkoholpolitik.

Motivering

Alkoholkonsumtionen i Sverige har ökat med 30 procent under den senaste tioårsperioden. Antalet kvinnliga alkoholister har ökat med 50 procent på fem år. 23 procent av svenska ungdomar säger att de druckit en flaska vin eller mer minst en gång per månad. Antalet barn som lever i en familj med missbruksproblem har ökat till 400 000.

Alla dessa statistikuppgifter pekar på en mycket negativ utveckling som måste brytas. Det krävs ett mer kraftfullt agerande från den svenska regeringen.

Minska tillgängligheten av alkohol

Införselkvoterna av alkohol för privat bruk bör sänkas. I dag ligger de långt över den mängd som motsvarar grov alkoholism. Den som varit utomlands får i dag ta med sig 230 liter alkohol hem. Det är inte rimligt. Sverige bör också agera för höjda minimiskatter på alkohol inom EU. Den möjlighet att privatimportera alkohol även för annans räkning som regeringen drev igenom i våras bör avskaffas. Även det lokala arbetet mot alkohol måste intensifieras. Antalet krogar med serveringstillstånd har tredubblats de senaste 20 åren. Prövning av serveringstillstånd måste också ses som en social fråga i kommunerna och inte främst som en näringslivsfråga.

Minska efterfrågan

Reglerna för alkoholreklam bör skärpas. 1993 förbjöds direktreklam för tobak i Sverige. För alkohol har utvecklingen gått åt andra hållet. Sedan 2003 är reklam för vin lagligt i Sverige. Via England sänds nu också alkoholreklam i vissa TV-kanaler.

Stärk det förebyggande arbetet

23 procent av svenska ungdomar säger att de har druckit en flaska vin eller mer minst en gång per månad. Informationsinsatserna måste stärkas, bland annat till ungdomar. Den nuvarande regeringen har lagt ned den statliga Alkoholkommittén, som bland annat bedrev ett brett arbete bland ungdomar, utan att ersätta det med något annat kraftfullt instrument för information och opinionsbildning. Detta arbete måste byggas upp igen och fler initiativ måste tas. Det förebyggande arbetet bör förutom information inriktas på att skapa acceptans för fler helt alkoholfria miljöer och zoner i samhället. Totalt alkoholförbud i samband med samhällsstödda ungdomsaktiviteter bör vara ett krav för bidragsgivning.

Stockholm den 30 september 2008

Thomas Strand (s)