Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att unga flickor med adhd bör få adekvat diagnos och vård.
Flickor och pojkar med neuropsykiatriska funktionshinder, exempelvis adhd, behandlas olika i vården. Flickor som grupp har fått förhållandevis litet uppmärksamhet och vård jämfört med vad pojkar fått. Detta beror troligen på att flickors symptom inte är lika uppenbara som pojkars. Grundsymptomen är dock desamma, det vill säga koncentrationen och organisationsförmågan är nedsatt, vilket leder till problem med sociala relationer.
Den verkliga förekomsten av denna problematik hos unga flickor är inte helt klarlagd, men i takt med att allt fler studier görs så ökas också kunskapen om den tysta, mer inåtvända delen av funktionshindret adhd, vilken förefaller vanligare hos flickor. På senare år har andelen flickor som diagnostiserats ökat med 20–25 procent.
För att man ska kunna förebygga det sociala utanförskap som tidigt grundläggs för dessa flickor behöver den medicinska faktakunskapen öka om hur det skiljer sig mellan flickors och pojkars problematik. Det behövs också ökade kunskaper om hur olika behandlingsstrategier tenderar att utfalla för flickor, för deras familjer och för övriga samhället. Flickor med adhd behandlas i lägre grad än pojkar med kognitiv beteendeterapi eller med medicinsk behandling. Man försöker ofta istället finna förklaringarna i den sociala situationen som flickan lever i.
Dagens diagnoskriterier är utvecklade utifrån pojkars problematik, de blir därmed diskriminerande gentemot flickors problematik, och det i sin tur leder till att vården blir diskriminerande. Det är angeläget att diagnostisering och vård av såväl flickor som pojkar med adhd utvecklas så att flickor och pojkar får lika god vård och därmed samma möjligheter att utvecklas i samhället, inte utanför det.