Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om cancerpatienters rätt till modern och högkvalitativ vård.
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om implementering och uppföljning av den kommande nationella cancerstrategin.
En modern sjukvård där de bästa och senaste vetenskapliga upptäckterna kommer till nytta för patienterna är ett kännetecken för ett bra samhälle. Samhället har också ställt upp ett antal kriterier för kvalitet i sjukvården. Det gäller inte minst läkemedelsbehandling som med rätta omgärdas av ett omfattande regelverk innan ett nytt läkemedel får användas för patienter.
Under senare år har betydande landvinningar gjorts vad gäller läkemedelsbehandling inom cancervården. Cancer är också en av de sjukdomar som drabbar flest och som slår mot människor både mänskligt, socialt och ekonomiskt. Tack vare forskning och utprovning av nya läkemedel på cancerområdet, inte minst vad gäller de stora cancersjukdomarna bröstcancer och prostatacancer, har dock i dag fler personer chans att överleva och leva med cancer. Dessa fantastiska landvinningar betyder naturligtvis mycket för individer men också för samhället i stort.
Samtidigt finns i dagens cancervård skillnader i behandling som leder till att olika patienter, på grund av olika landstings och klinikers regelverk, får olika rätt till de senaste läkemedlen. Detta trots att det finns evidens och kliniska prövningar som visat vilka läkemedel som är effektiva.
Alliansregeringen har tillsatt en utredare för en nationell cancerstrategi. Detta för att fler patienter ska få rätt till en god vård och höja kvaliteten och tillgängligheten i vården. Utredningen ska vara klar i januari 2009. I det fortsatta arbetet med cancerstrategin finns anledning att betona patienters rätt till modern cancervård, där olika metoder, inklusive läkemedel, används utifrån vad som är medicinskt mest motiverat för patienternas behov. Arbetet med en nationell cancerstrategi bör leda till att cancerpatienters, i synnerhet prostata- och bröstcancerpatienters, rätt till den mest moderna vården stärks.
Att skapa en nationell cancerstrategi är mycket positivt men inte tillräckligt. Sjukvården behöver inte ännu en pappersprodukt. För mig som företrädare för Folkpartiet liberalerna är det viktigt att strategin leder till konsekvenser i cancervården och förses med tydliga kriterier och regelverk för uppföljning och utvärdering. Det är lämpligt med en särskild process för hur strategin implementeras, följs upp och utvärderas. Det bör i beredningsarbetet med strategin säkerställas att en sådan process sker.