Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om bemötandet av äldre HBT-personer samt deras behov av vård och omsorg.
Folkhälsoinstitutet (FHI) redovisade på uppdrag av regeringen i sin folkhälsorapport 2005 att psykisk sjukdom ökar och att självmordsförsök är vanligare bland homo- och bisexuella personer än i den övriga befolkningen. Tyvärr omfattade inte rapporten homo- och bisexuella samt transpersoner (HBT) i åldersgruppen 65 år och äldre. Samtidigt vet vi att en fjärdedel av de registrerade självmorden i Sverige begås av äldre men vi vet inte i vilken utsträckning som HBT-personer finns med i den gruppen.
I propositionen om En förnyad folkhälsopolitik (prop. 2007/08:110) skriver regeringen följande om studier på hälso- och sjukvårdens bemötande av HBT-personer.
Enligt FHI är diskriminering en viktig orsak till ohälsa bland homo- och bisexuella samt transpersoner (HBT-personer). Särskilt homo- och bisexuella kvinnor uppger sämre självrapporterad hälsa än befolkningen i övrigt. Rapporter om att HBT-personer upplever att de, t.ex. i hälso- och sjukvården, får ett dåligt bemötande är därför oroande. Det är angeläget att personal i hälso- och sjukvård, särskilt inom primärvård, psykiatri, gynekologi och vård av äldre har kunskap om HBT-personers livssituation. Regeringen avser särskilt uppmärksamma frågan om hur HBT-personer bemöts i hälso- och sjukvården.
I övrigt nämns inte HBT-personer specifikt i regeringens förslag och någon diskussion om behoven i olika åldrar förs inte.
Det som nu görs är att FHI under 2008 genomför en landsomfattande enkätundersökning om hälsa och livsvillkor bland 77 500 personer i landet. Undersökningen genomförs årligen sedan 2004 och är ett fortlöpande samarbete mellan FHI och Sveriges landsting och regioner. Här lär det enligt uppgift ställas frågor om sexuell läggning.
Vidare har Socialstyrelsen ett uppdrag att redovisa utvecklingen av folkhälsa och sociala förhållanden och styrelsen ska särskilt uppmärksamma de grupper som är mest eftersatta från hälsosynpunkt eller i ekonomisk och social bemärkelse. Avrapporteringen ska ske med en folkhälsorapport senast den 1 oktober 2008 och en social rapport senast den 31 mars. Hur HBT-personers och i synnerhet äldre HBT-personers situation kommer att lyftas fram i rapporten är okänt i dagsläget.
Hittills har mycket litet intresse ägnats åt äldre HBT-personers behov och hur de tillgodoses. Vid ett seminarium sommaren 2008 då äldres behov av vård och omsorg stod i fokus erkände Socialstyrelsens representant att kunskapsläget är så svagt att det inte går att uttala sig om äldre HBT-personers situation och behov.
Mot bakgrund av ovanstående är det viktigt att kunskap inhämtas om bemötandet av äldre HBT-personer i vården och omsorgen, om deras behov av vård och omsorg och hur behoven bäst kan tillgodoses. Detta bör ges regeringen tillkänna.