Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att i det allmänna vaccinationsprogrammet inkludera vaccin mot livmoderhalscancer för flickor upp t.o.m. 15 år.
Idag erbjuds alla kvinnor cellprovtagning för livmoderhalscancer. Av de kvinnor som väljer att genomföra provtagningen får varje år 80 000 besked om att de har cellförändringar. Cirka 500 av dessa får sedan diagnosen livmoderhalscancer. Trots goda behandlingsmetoder avlider en tredjedel av dessa kvinnor till följd av cancern.
Livmoderhalscancer orsakas av ett humant papillomvirus. Mer än hälften av alla sexuellt aktiva människor antas bli exponerade för viruset någon gång i livet, ofta som tonåring eller som ung vuxen. Det är dock bara hos kvinnor som viruset kan ge cancer. Genom forskning har vaccin tagits fram som skyddar mot cirka 70 procent av de virusstammar som ger upphov till livmoderhalscancer. Skyddet från vaccinet fungerar bäst om det ges till barn mellan 9 och 16 år, helst innan de debuterar sexuellt.
I februari 2008 kom Socialstyrelsen med en rekommendation att införliva detta vaccin i det allmänna vaccinationsprogrammet för flickor i årskurs 5 och 6. Detta är inte tillräckligt. Vaccinationsprogrammet borde omfatta fler och ett första steg borde vara att låta programmet omfatta alla flickor till och med 15 år.
Varje månad väljer nu många föräldrar till flickor som inte omfattas av den nytagna rekommendationen och yngre kvinnor i Sverige att på egen bekostnad vaccinera sig mot livmoderhalscancer. Kostnaden för vaccinet, utan subvention, är idag cirka 3 500 kronor. Det är en hög kostnad som patienten själv får stå för, och det är många som inte har råd med den utgiften. För samhället är det viktigt att ställa vaccinationskostnaden i relation till samhällets kostnader för diagnostisering, behandling och vård av dem som drabbas av cancern.
Enligt 2 § hälso- och sjukvårdslagen (1982:763) är målet för hälso- och sjukvården en god hälsa och en vård på lika villkor för hela befolkningen. När det gäller synen på vaccin mot livmoderhalscancer har dock landstingen valt olika förhållningssätt. Region Västra Götaland säger nej till allmän vaccinering av flickor medan Sörmlands läns landsting rekommenderar flickor att vaccinera sig. Livmoderhalscancer är dock inte en regional fråga – cancern drabbar kvinnor såväl i Eskilstuna som i Göteborg. Genom att införa vaccin mot livmoderhalscancer i det allmänna vaccinationsprogrammet får kvinnor, oavsett region, lika behandling och lika förutsättningar.