Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att ideell verksamhet även i framtiden ska vara momsbefriad.
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att Sverige i sina kontakter med EU bör verka för att unionens momsregler utformas så att de främjar det ideella samhället.
Den ideella sektorns second hand-verksamhet blomstrar just nu runt om i vårt land och omsättningen har ökat med 50 procent på bara fyra år. Tack vare ett ökat miljötänkande och ett retromode i kläder och design ligger omsättningen på cirka 600 miljoner kronor per år. Överskottet går till de olika hjälporganisationernas sociala arbete. Det är pengar som gör att en ensam människa kan få ett besök, att en hungrig får mat och att en hemlös kan få tak över huvudet. Även för dem som bidrar fyller det ideella arbetet ett viktigt syfte. För stora delar av svenska folket har möjligheten att vara med och skänka kläder och diverse begagnade föremål blivit ett sätt att aktivt delta i ett positivt arbete – en möjlighet att i praktisk handling visa sitt engagemang och sin empati. Dessutom är second hand-verksamhet ett redskap i arbetet för ett ekologiskt hållbart samhälle och skapar resurser som verkar för en bättre miljö.
I början av sommaren stämde EU-kommissionen Sverige inför EG-domstolen. Enligt kommissionen strider Sveriges momsregler för ideella föreningar mot EG:s momsdirektiv. Frågan ligger nu hos Finansdepartementet då det fått i uppdrag av regeringen att undersöka hur de svenska skattereglerna kan utformas för att stämma med EG-rätten. Enligt finansminister Anders Borg är regeringens utgångspunkt att undvika ändringar i momsreglerna för ideella föreningar men att en ändring kan bli nödvändig ändå. De second hand-butiker som är vinstdrivande beskattas idag precis som vanliga butiker, men med EU-kommissionens förslag skulle all verksamhet, även den ideella, betala 25 procent moms. Detta skulle vara ett mycket hårt slag för denna verksamhet. Till skillnad från den kommersiella handeln som kan dra av momsen på inköpta varor, har skänkta varor inget värde att beräkna avdragsrätt på. Momsuttaget på ideell second hand-försäljning torde vara en ytterst försumbar skatteintäkt i ett nationellt perspektiv men samtidigt katastrofal för såväl berörda aktörer som de många människor för vilka dessa ideella organisationer i dag utgör enda hoppet om ett drägligt liv. I och med en anpassning i enlighet med EU-kommissionen skulle i princip all ideell second hand-verksamhet bli olönsam och en stor andel skulle troligen läggas ner. Dessutom skulle många ideella organisationer kunna komma att förlora en stor andel av sina eldsjälar och gåvogivare när medel till välgörenhet istället hamnar i statskassan.
Hoppet står nu till Finansdepartementet i och med att frågan närmar sig ett beslut. Det är av yttersta vikt att regeringen finner ett sätt att lösa denna fråga. Redan i alliansregeringens första regeringsförklaring uttryckte statsminister Fredrik Reinfeldt att ”grunden för trygghet och gemenskap läggs i ett starkt civilt samhälle såsom föreningsliv, idrottsrörelser, kyrkor, samfund, och ideella organisationer” samt att ett ”ökat samarbete mellan den offentliga, privata och ideella sektorn är nödvändigt för att utveckla vårt samhälle”. Att då försvåra den ideella sektorns arbete på detta vis skulle gå tvärtemot regeringsförklaringen. Vi utgår därför från att regeringen kommer att göra sitt yttersta för att säkerställa att vi får ha kvar en stark ideell verksamhet i Sverige och att ideell verksamhet även i framtiden kommer att vara momsbefriad. Vi anser vidare att Sverige i sina kontakter med EU bör verka för att unionens momsregler utformas med det ideella samhällets bästa för ögonen.