Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om införandet av riskpremier för små företag.
Att driva firma kan vara både inspirerande och utvecklande samtidigt som det starkt bidrar till samhällsutvecklingen. Men samtidigt är livet som småföretagare i vissa delar mycket komplicerat, inte minst på grund av det enorma regelverk som företagaren har att befatta sig med. Jämfört med att vara anställd innebär en egen företagsverksamhet dessutom ett betydligt större risktagande. Det risktagandet bör premieras.
Dagens avsättnings- och vinstperiodiseringsregler i form av periodiseringsfond, expansionsfond och räntefördelning är krångliga och används inte i den utsträckning som de var avsedda för. Syftet när de infördes var att åstadkomma en neutral företagsbeskattning, ett syfte som de i dagsläget inte lever upp till. Förutom neutraliteten i företagsbeskattning är det en uttalad ambition från regeringen att sänka de administrativa kostnaderna för företagarna, inte minst för småföretagarna som har avsevärt högre fullgörandekostnader än större företag.
Följande förslag till så kallade riskpremier som bland annat lyfts fram i en rapport från Skatteverket bör därför övervägas.1
Införa ett avdrag för inkomst av näringsverksamhet på i storleksordningen ett basbelopp.
Införa ett ”investeringskonto” som liknar principen med skogskontot där en fysisk avsättning görs i likhet med det system som finns i Estland. Beloppet som kan avsättas bör sättas i relation till antalet anställda för att rusta företaget såväl för expansion som för att kunna undvika uppsägningar i perioder av sämre tider.
Möjliggöra användandet av medlen på investeringskontot för att skattefritt föra över till aktiekapital vid ombildning till aktiebolag. Beloppet att skattefritt föra över till aktiekapital bör begränsas till 100 000 kr.
För företagen innebär detta att det bli lättare och billigare att investera och expandera, och utifrån ett nationalekonomiskt perspektiv bör det leda till positiva effekter genom att livskraftiga företag inte tvingas säga upp personal eller i värsta fall gå omkull i dåliga tider.
Riksdagen bör ge regeringen detta till känna.
[1] | Förenkling för småföretag – ett idéunderlag, Utvecklingsstaben 070424, Skatteverket. |