Motion till riksdagen
2008/09:Sk458
av Karin Pilsäter (fp)

Fåmansbolagsreglerna


fp1261

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att avskaffa fåmansbolagsreglerna och ersätta dem med en normallönemodell.

Motivering

Den som satsar mycket tid, tar stora risker och tar ansvar måste också få behålla mer när man lyckas. Aktiebolag är en mycket bra form för att driva företagsverksamhet. Under året väntas förslag från regeringen om att underlätta för människor att driva aktiebolag, bland annat genom sänkt krav på aktiekapitalets storlek. Detta är bra.

De nuvarande fåmansbolagsreglerna är på många punkter bättre än de tidigare 3:12-reglerna, och sedan de infördes har flera förbättringar skett, även i årets budgetproposition finns ytterligare förbättringar. Det är bra. Men fortfarande återstår skevheter. Reglerna gynnar tydligt större fåmansbolag med många anställda på bekostnad av de mindre, växande och kapitalintensiva företagen, de innovativa företagen och ofta i tidigare skeden. Det är den senare kategorin som är viktigast för en dynamisk tillväxt och god konkurrenskraft i en alltmer globaliserad värld. Det kunskapsintensiva, högriskerande, kapitalintensiva och växande entreprenörskapet måste få påtagligt bättre drivkrafter. Med årets förbättring blir situationen mer gynnsam för ägare till mindre företag. Snart är krånglet det enda som återstår. Det är en orimlig ordning att behålla ett så komplicerat regelverk för den lilla extra skatteinkomst för staten som de regler som kommer att gälla medför.

För att tydliggöra att större risk och ansvar bör kunna medföra större ekonomisk utdelning om man verkligen lyckas bör vi helt avskaffa de särskilda fåmansbolagsreglerna. Den grundläggande rättviseargumentationen bygger på en felaktig grund. Det är inte likvärdigt att förtjäna sin inkomst som anställd eller som aktiv företagsägare. Risk och ansvar är olika, följaktligen kan beskattningen också vara olika. En ”normallönemodell” där inkomster upp till gränsen för socialförsäkringsförmånerna inkomstbeskattas och resterande fullt ut kan beskattas som kapital bör istället införas.

Stockholm den 6 oktober 2008

Karin Pilsäter (fp)