Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att rikstäckande gränskontroller bör finnas kvar.
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att klara kompetensförsörjningen och generationsskiftet inom Tullverket.
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att få till stånd ett bra och effektivare samarbete med andra myndigheter för att bekämpa organiserad brottslighet.
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att en utredning snarast bör tillsättas för att utröna vilka arbetsuppgifter och befogenheter som kan tillföras Tullverket för att uppfylla ett bättre resursutnyttjande och samtidigt se till att privata inslag i så stor utsträckning som möjligt hålls borta från brottsbekämpningen.
Under våren har en het debatt som gäller tullens brottsbekämpning och ett flertal gränskontrollers vara eller inte vara blossat upp. I en rapport som kom i januari menar Tullverket att man kan dra ned på den fysiska närvaron vid ett antal gränsposteringar i landet. Detta skulle innebära att Norrland skulle bli i stort sett tomt från tullkontroller. Naturligtvis reagerade facket m.fl. väldigt negativt på detta, och debatten blev högljudd och lång. Debatten har också lett till att andra frågor rests om tullen och hur den ska arbeta i framtiden.
Att tullen har stor betydelse för brottsbekämpningen råder det ingen tvekan om. Man kan också säga att tack vare den debatt som uppstod i anslutning till rapporten kom tullens betydelse att stå i fokus, och många fick kännedom om vilket betydelsefullt och viktigt jobb tullen och dess personal åstadkommer.
I dag råder bred politisk enighet om att gränsskyddet väl fyller sitt behov och bör vara kvar. Exempelvis när det gäller bekämpningen av narkotika vet vi alla hur viktigt det är med gränskontroller. Den hittills rikstäckande närvaron vid gränserna och i trafik- och varuflöden har varit ytterst framgångsrik till dags dato och bör inte nedmonteras i och med det nya arbetssättet. Det bör i stället ses som ett komplement som också har förutsättningar att bli framgångsrikt. Detta bör ges regeringen till känna.
En akut fråga för tullen i dagsläget är hur man ska klara av rekryteringen av personal i framtiden. Vi vet att tullen står inför stora pensionsavgångar, och det är av yttersta vikt att nya medarbetare som anställs kan handledas av äldre mer erfaren personal för att så snabbt och effektivt som möjligt komma in i arbetet. Det är viktigt att man i en övergångsfas ser till att ta till vara den kompetens som finns hos äldre medarbetare som ska sluta. I dag går ett flertal personer i myndigheten i förtida pension, vilket redan har lett till att tullen tappat dyrbar kompetens. Den förstärkning av resurser som tullen fått är en nödvändig ramhöjning och leder enligt Tullverket till att ingen personal kommer att sägas upp. Vi menar att man heller inte kommer att återbesätta alla tjänster efter dem som går i pension. Detta ska också beaktas i kommande behov av rekryteringar för att inte förlora kompetens.
Det är dessutom akut att se till att den personal som ska syssla med utredningar och underrättelseverksamhet får med sig erfarenhet ifrån fältarbete. Den erfarenheten ligger till grund för att man ska bli effektiv som utredare. Det är också ute i fält som lämpligheten för yrket prövas. Det sker inte på samma sätt om man anställs enbart på sina teoretiska meriter.
Vad som ovan anförs om att klara kompetensförsörjningen och generationsskiftet inom Tullverket bör riksdagen som sin mening ge regeringen till känna.
En tredje akut fråga är att det är angeläget att snabbt få i gång ett bra och effektivare samarbete med andra myndigheter för att komma åt den grova organiserade brottsligheten. Tullverket har en stor betydelse i detta arbete enligt polisen. Därför menar vi att man måste beakta det som står skrivet i motionen om att myndighetens personalförsörjning är en viktig del i att uppnå effektivitet i samarbetet – detta för att komma åt denna typ av brottslighet som kostar samhället och skattebetalarna åtskilliga miljarder om året.
Vad som ovan anförs om att samarbeta med andra myndigheter bör riksdagen som sin mening ge regeringen till känna.
Vi menar att en utredning bör tillsättas snarast med uppgift att ta fram och utröna vilka arbetsuppgifter och befogenheter som kan tillföras tullen. I ett kommande samarbete med andra myndigheter med avseende på brottsbekämpning är det givetvis av största vikt att samarbetet kan göras så effektivt som möjligt. Ett exempel på arbetsuppgifter som skulle medföra en större effektivitet är om tullen får befogenhet att göra passkontroll eller ingripa när det gäller farligt gods. Att utvidga tullens befogenheter och arbetsuppgifter gör att vi samtidigt ser till att privata inslag i så stor utsträckning som möjligt hålls borta från brottsbekämpningen.
Vad som anförs i motionen angående att utreda tullens möjlighet till fler arbetsuppgifter bör riksdagen som sin mening ge regeringen till känna.