Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om behoven av förbättrade möjligheter för det svenska näringslivet att ge pengar till forskning och utveckling.
Alliansregeringen satsar i årets budgetproposition stora resurser på forskning och utveckling. Det är bra. Dock är det så att näringslivet står för den största delen av svensk forskning. Så mycket som 75 procent av Sveriges FoU-utgifter finansieras av företagen. Problemet är dock att svenska företag har avsevärt sämre villkor än sina europeiska grannar där företag kan göra skatteavdrag för sina forskningsinvesteringar. Idag är kostnader inom FoU avdragsgilla om det syftar till forskning inom det egna företaget. Men när det inte gör det utan syftar till annan forsknings- och utvecklingsverksamhet måste man betala skatt. Svenska företags bidrag till forskningen är därför hotat om de inte får bättre och mer konkurrenskraftiga spelregler. Som exempel kan nämnas Vinnova. För varje insatt hundralapp Vinnova anslår kommer andra insatser med en kvot på 1,4. Det innebär att för varje hundralapp det går statliga medel kommer 140 kronor från annat håll. Här finns en drivkraft för forskning.
För storbolag som Saab, Astra, Ericsson, Volvo och ABB skulle ett skatteincitament vara av stor betydelse för framtida satsningar. Risken är annars stor att svensk forskning inte stannar i landet.
Att svensk forskning måste få bättre möjligheter att hävda sig i den internationella konkurrensen är viktigt för jobben i landet och den framtida välfärden. En kraftfull satsning på forskning behövs både från staten och näringslivet. Behoven av förbättrade villkor för det svenska näringslivets forskningssatsningar bör ges regeringen tillkänna, t ex genom att införa en möjlighet till skatteavdrag för forskning.