Motion till riksdagen
2008/09:Sk432
av Peter Jeppsson m.fl. (s)

Tullen


s30036

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om ett tullverk för hela Sverige.

  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att fortlöpande följa Tullverkets omorganisation och dess konsekvenser för olika regioner och orter.

  3. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om vikten av att gränsskyddet genom tullstationer och anställda upprätthålls.

  4. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att tullens samarbete med andra myndigheter och övriga samhället bör utökas.

Motivering

Tullverket är en myndighet som i lika hög grad som Polisen, Ekobrottsmyndigheten och Skatteverket bekämpar brott. Vi behöver ett gränsskydd och en bevakning mot illegal införsel av främst narkotika och vapen. Vi måste också bekämpa människohandeln och de olika former av exploatering som döljer sig bakom denna, inte minst av kvinnor och barn.

Den tidigare socialdemokratiska regeringen tillförde Tullverket extra resurser för 2006 och 2007. Tullverket tillfördes då 25 miljoner kronor respektive år för att ytterligare förbättra gränskontrollen i syfte att bekämpa den illegala införseln av narkotika, alkohol och tobak samt för att i övrigt förstärka brottsbekämpningen.

I december 2007 läckte det ut uppgifter om att en arbetsgrupp i Tullverket tänkte presentera ett besparingsförslag på 500 miljoner kronor fram till år 2012. Förslaget blev officiellt i januari 2008. Stora delar av landets gränser riskerade att bli obevakade, enligt förslaget, då nästan 300 tjänster föreslogs försvinna, varav cirka 170 skulle sägas upp. Flera färjehamnar, flygplatser och gränsstationer skulle lämnas helt eller delvis obevakade. Hela Norrland och län som Blekinge skulle i princip överges enligt förslaget. Verksamheten skulle nästan helt koncentreras till storstadsområdena. Det handlade också i hög utsträckning om just den direkt brottsbekämpande verksamheten inom tullen. Både tullens egen personal och allmänheten chockades av det orimliga i förslaget. I Blekinge skulle Karlshamn mista 23 tjänstemän av totalt 74 och i Karlskrona skulle samtliga tullare försvinna. Av de 23 i Karlshamn tillhör 16 enheten för brottsbekämpning inom Tullverket.

I sammanhanget bör då nämnas att Karlshamns hamn är en av de tio hamnar som Hamnutredningen föreslår som strategiska hamnnoder i det svenska godstransportsystemet. Den kraftiga ökningen av godstrafik till och från Karlshamns hamn är förmodligen bara början på en kommande växling från sjötransporter till järnvägstransporter för handeln med Fjärran Östern.

Tullverket har två uppgifter, att hantera tullar, skatter och andra avgifter samt att upprätthålla ett effektivt gränsskydd för ett tryggt och säkert samhälle. Det finns två verksamhetsområden, dels effektiv handel, dels brottsbekämpning. En grov uppskattning är att Tullverket tar ca fem till tio procent av de varor som smugglas in i Sverige och 100–150 miljarder kronor per år undandras från staten i skatter och avgifter.

Tullverket bedriver en i högsta grad brottsbekämpande verksamhet som inte minst handlar om narkotikan. Enligt Brottsförebyggande rådets preliminära statistik begicks 71 000 narkotikabrott 2007, och vi beräknas ha 26 000–28 000 tunga missbrukare i Sverige. Narkotikamissbrukarna begår i sin tur en rad andra brott för att finansiera sitt missbruk.

Tullen beslagtar stora mängder narkotika direkt vid gränsen. Under 2007 gjorde tullen totalt 3 300 narkotikabeslag och 214 dopningsbeslag. Tullen i Karlshamn och Karlskrona gjorde ett större antal beslag av cannabis, ecstasy, dopningspreparat och amfetamin. Därutöver beslagtogs givetvis också cigaretter och alkohol.

Att undanröja brottslighet är inte bara att ta fast de smugglare som just nu utövar brott, utan till stor del även att avskräcka potentiella smugglare. Det handlar om att visa närvaro utmed gränserna genom utstationerad personal. För brottsbekämpningen är det också viktigt att visa att tullen är en verksamhet i utveckling och inte i avveckling.

Efter ett intensivt opinionsarbete och tryck i riksdagen från socialdemokratiskt håll har Tullverket fått extra resurser. Därmed vill dock inte vi socialdemokrater blåsa faran över utan menar att regeringen måste följa Tullverkets omorganisation så att vi fortsätter att ha ett tullverk för hela Sverige. Det får inte bli så att hela regioner, län och kommuner överges. Vi måste även ha ett tydligt gränsskydd, inte minst i avskräckande syfte, med en närvaro genom tullstationer och personal på flygplatser, i hamnar och vid gränspassager. Tullen kan inte omvandlas till en ren underrättelseverksamhet som enbart bygger på tips. Gränspersonalen fångar upp många otippade smugglare och förstagångsförbrytare inom smugglingsverksamheten. Det är givetvis också viktigt att Tullverket samverkar med andra myndigheter och övriga samhället.

Stockholm den 3 oktober 2008

Peter Jeppsson (s)

Jan Björkman (s)

Kerstin Haglö (s)