Motion till riksdagen
2008/09:Sk421
av Patrik Forslund (m)

Utförsåkning som friskvård


m1689

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om utförsåkning som friskvård.

Motivering

Turismen som bransch växer sig allt starkare i Sverige och är en framtidsbransch i hela Europa. Turismen som näring ökar hela tiden i antalet helårsverken och omsättning och genererar stora inkomster till staten. År 2007 spenderade varje besökare 800 kronor om dagen. Turistnäringens exportvärde ökade sin totala omsättning med 4,4 procent till drygt 236 miljarder kronor och genererade närmare 12 miljarder kronor i momsintäkter till statskassan.

Sysselsättningen inom turistnäringen har ökat med drygt 32 procent sedan 2000, eller med nästan 28 000 nya heltidsarbeten mellan åren 2000 och 2007. Mätt i medeltal sysselsatta har Sveriges totala sysselsättning under motsvarande period ökat med cirka 5,1 procent. Man ska komma ihåg att det i nuläget inte finns några traditionella basnäringar som ökar i samma takt.

I Dalarnas län har sysselsättningen inom turistnäringen ökat med 24 procent sedan år 2000. Under 2007 sysselsatte turistnäringen 4 539 helårsverken i Dalarna samt omsatte drygt 4 349 miljoner kronor. Antalet gästnätter uppsteg dessutom till drygt 10 898 000 övernattningar i form av hotell, stugbyar, vandrarhem, camping, fritidshus samt hos vänner och bekanta. Turistnäringen omsätter med andra ord enormt mycket pengar och det är hög tid att tillvarata den potential som finns inom området, för att skapa förutsättningar för att turistnäringen ska växa och öka sysselsättningen i Dalarna.

Motion och friskvård är något som kan erbjudas anställda dock är dagens begränsningar ålderdomliga och inte anpassade efter dagens samhälle. Det är möjligt för en arbetsgivare att bidra till personalens styrketräning, fotboll, innebandy, massage och badminton med mera för en avdragsgill kostnad. Däremot innefattas inte en av landets största sporter utförsåkning, i detta trots att cirka 2 miljoner svenskar använder sig av de 240 olika skidanläggningar som finns i Sverige.

Alltifrån hård fysisk träning till avslappningsövningar faller alltså under sådan friskvård som kan subventioneras skattefritt. Men aktiviteter som bland annat utförsåkning faller utanför Skatteverkets definition av motion och friskvård, trots dess erkänt goda effekter för kropp och hälsa. Flera undersökningar visar på utförsåkningens positiva effekter. Människor som ägnar sig åt utförsåkning är aktiva, vilket leder till lägre risk för hjärt- kärlsjukdomar. Människor som ägnar sig åt utförsåkning har bättre kondition än normalt för medelålders och äldre. Mot bakgrund av detta borde regeringen överväga att jämställa utförsåkning med andra former av friskvård och motion som är skattebefriade och kan subventioneras av arbetsgivare.

I samband med att riksdagen behandlade regeringens proposition (2002/03:123) Beskattning av vissa förmåner förenklades motions- och friskvårdsförmånerna. I betänkandet 2003/04:SkU3 uttalade utskottet följande:

När det gäller förslagen om en beloppsbestämd skattefrihet för fysisk träning, och om att friskvård skall erbjudas alla anställda efter behov, bör det erinras om att gränsen för vilken typ av motionsutövning som skall utgöra personalvårdsförmån har bestämts till att det skall vara fråga om enklare motionsidrott. Exklusiva sporter eller sporter som inte innebär motion i betydelsen fysisk träning har därvid inte ansetts utgöra enklare slag av motion. Inte heller har sporter som kräver dyrbarare anläggningar, redskap och kringutrustning ansetts som enklare slag av motion (jfr 1987/88: SkU 8 s. 42).

Utskottet anser i likhet med regeringen att denna gränsdragning alltjämt bör vara vägledande. Inget av detta gäller för utförsåkningen, där olika grupper, som unga och äldre, erbjuds både fysisk aktivitet och en avslappnande naturupplevelse.

Kostnaden för att utöva utförsåkning är i jämförelse med andra idrotter inte särskilt hög. Den utrustning som behövs för att åka utför kan med enkelhet lånas eller hyras på skidanläggningen. Utförsåkning kan därför inte längre betraktas som en exklusiv sport. När det gäller utförsåkning är det dessutom inte utrustningen som ska räknas till personalvårdsförmånen, utan möjligheten till skipass (entrébiljett till skidanläggningen) som ska subventioneras, precis som hyran för en tennisplan eller squashhall, avgiften på ett gym eller för en massagebehandling.

Stockholm den 6 oktober 2008

Patrik Forslund (m)