Motion till riksdagen
2008/09:Sk382
av Anna König Jerlmyr (m)

Fåmansbolagsreglerna


m1569

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om fåmansbolagsreglerna.

Motivering

I många länder har man lägre beskattning av småföretagare då de skapar nya jobb och bidrar till tillväxten. I Sverige har vi fåmansbolagsreglerna, de så kallade 3:12-reglerna, som innebär extra hög beskattning av småföretag som är snabbväxande och vinstrika. Regeringen har arbetat med att reformera och förenkla 3:12-reglerna men dessa regler är fortfarande en tung belastning för många mindre företag. För att stimulera våra småföretag måste denna missgynnande beskattning ses över. Beskattning av aktieutdelningar och avyttring av aktier bör vara enhetliga med noterade aktier.

En beräkning från 2007, gjord av Näringslivets Regelnämnd, visar att 3:12-reglerna kostar företagare 1,5 miljarder kronor per år, varav den största utgiftsposten är tiden det tar att tränga in i regelverket.

Fåmansbolagsreglerna går ut på att hindra ägare av fåmansbolag att omvandla tjänsteinkomster till lägre beskattade kapitalinkomster. Fåmansbolag överbeskattas ofta vid försäljning av andelar eller får inkomster via aktieutdelning. Anledningen till detta är att de beskattas för inkomst av förvärvsarbete istället för att beskattas för inkomst av kapital – en skillnad som innebär 57 procent istället för 30 procent. Ett avskaffande av fåmansbolagsreglerna skulle resultera i att all aktieutdelning beskattas som inkomst av kapital och att försäljning av andelar i fåmansbolag beskattas i sin helhet som inkomst av kapital.

Fåmansbolagsreglerna tar inte heller tillräcklig hänsyn till risken som en företagare tar i sin verksamhet. En delägare av ett fåmansbolag har ett extremt begränsat skyddsnät i jämförelse med en person som är anställd och tar dessutom mycket stora privatekonomiska risker. Det bör finnas ett mindre omfattande regelverk för småföretagare så att ett eget personligt ekonomiskt skydd kan byggas upp.

Stockholm den 6 oktober 2008

Anna König Jerlmyr (m)