Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att utreda ett avskaffande av moms på körkortsutbildning.
Körkortet är för många en symbol för frihet. I ett glesbygdsland som Sverige innebär ett körkort möjligheter och förutsättningar till ett ökat resande. Människor har möjlighet att bo kvar på glesbygden och pendla till jobbet, till skolan eller till diverse fritidsaktiviteter.
Allt färre ungdomar i Sverige tar dock körkort. År 1989 tog 76,5 procent av alla ungdomar mellan 18 och 24 år körkort. År 2005 var motsvarande siffra endast 58 procent. Skillnaden mellan glesbygd och storstad är stor. Enligt en rapport från Göteborgs universitet hade i genomsnitt bara cirka 7 procent av alla 18-åriga stockholmare körkort samtidigt som motsvarande siffra för glesbygden var 90 procent. Övriga större städer har också relativt låga andelar körkortstagare.
Cirka 80 procent av de ungdomar som går körkortsutbildning blandar utbildning i trafikskola med privat övningskörning. Cirka 10 procent är helprivatister och ungefär 10 procent går enbart i trafikskola. På trafikskolorna tar en genomsnittlig elev 20 körlektioner. Den som tar körkort i en storstad tar fler lektioner än de som tar körkort på småorter. Sedan finns det stora individuella skillnader.
Ett körkort kostar i genomsnitt 15 000 kronor i dag. Eftersom vissa kör upp som privatister med relativt låga kostnader innebär det att det för andra är en väldigt stor kostnad att ta körkort.
År 1997 infördes moms på körkortsutbildningen. Den högsta momssatsen finns i Sverige och Danmark, 25 procent, medan den lägsta återfinns i Irland, 13,5 procent. Norge har ingen moms alls på sin körkortsutbildning.
Antalet ungdomar som tar körkort minskar samtidigt som körkortet stiger i pris. Detta visar på ett tydligt samband. Bland våra ungdomar håller ett klassamhälle på att skapas mellan de som har körkort och de som inte har råd med körkortsutbildning. För ungdomar som inte har körkort kan det medföra att de utestängs från arbetsmarknaden eftersom många av dagens jobb kräver att man har körkort. Därför riskerar körkortsfrågan att bli en symbol för den som är bemedlad och den som inte är det. Detta är inte acceptabelt. Ett sätt att öka möjligheten för fler ungdomar att skaffa körkort torde vara att avskaffa momsen på körkortsutbildningen, vilket skulle minska kostnaden för ett körkort med i genomsnitt 3 000–4 000 kronor. Fler skulle då ha råd att ta körkort. Regeringen bör låta utreda denna fråga.