Motion till riksdagen
2008/09:Sk365
av Ronny Olander (s)

Svartarbete och skattefusk


s30015

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om behovet av omfattande kontroll för att begränsa utnyttjandet av människors utsatthet i svartarbete och annat skattefusk.

Motivering

Skatteverkets beräkningar från oktober 2007 visar att uppskattningsvis 133 miljarder kronor i skatteintäkter varje år försvinner på grund av fusk, fel eller misstag. Den största andelen är svartarbete som står för 66 miljarder kronor. Samtidigt betalade Försäkringskassan ut en dryg miljard kronor i bidrag till oärliga personer.

Samtidigt som det blivit svårare för människor utan högskolestudier och erfarenhet av att hitta arbete under de senaste åren, verkar den svarta arbetsmarknadens omfattning växa. Denna marknad består bland annat av människor som säljer sina tjänster för 50 kronor i timmen för att få sin familjeekonomi att gå ihop, men det har även visat sig att många gömda flyktingar, socialbidragsberoende och arbetslösa som inte klarar sin ekonomi utnyttjas på den svarta marknaden. Detta är människor som har arbetsviljan, men som utnyttjas av oseriösa arbetsgivare.

Arbetsgivarna på den svarta arbetsmarknaden är oftast välbärgade människor som systematiskt skattefuskar, inte för att de inte har råd att betala för sig, utan för att de anser att de inte behöver betala för den välfärd de så gärna tar för sig av. Genom att slippa betala moms och arbetsgivaravgifter tjänar de minst lika mycket som de som utför svartarbetet.

Denna form av ekonomisk brottslighet är ett hot mot den svenska välfärden och riskerar att växa i och med regeringens nya förslag att sänka a-kassorna. Det är därför viktigt att regeringen tar krafttag mot den ekonomiska brottsligheten, inte bara när det gäller bidragsfusket, utan även när det gäller oseriösa arbetsgivare som inte drar sig för att betala svart. Det är viktigt att fler jobb skapas, men det är av största vikt att så sker på en vit arbetsmarknad, inte en olaglig.

Stockholm den 3 oktober 2008

Ronny Olander (s)