Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att alkolås inte ska vara förmånsbeskattade.
Kostnaderna för trafiksäkerhetshöjande extrautrustning bekostas idag av bilköparen. Det är för närvarande enbart handsfreeinstallation av mobiltelefoner som inte tas upp som grund för förmånsbeskattningen av tjänste-/förmånsbilar. I övrigt höjs förmånsvärdet – och därmed skatten – för dem som väljer livsbesparande utrustning som alkolås. Introduktionen av alkolåset försenas avsevärt eftersom man inom regeringen ännu inte har lyckats komma överens om ett förslag där alkolåset befrias från förmånsbeskattning. Näringsdepartementet tycks försöka driva på i enlighet med Alkoholåsutredningens förslag, men Finansdepartementet säger nej. Det här bör vara genant för regeringspartierna.
I trafiksäkerhetsarbetet är ett av de stora målen att få bort alla alkoholpåverkade från vägen, i synnerhet som fordonsförare. Ett steg i den riktningen är att montera alkolås i bilarna. Alkolås är än så länge en relativt dyr investering vid eftermontering i äldre bilar. Trots det är det många företag som vill vara med och montera alkolås i sina tjänstebilar. Anställd med tjänstebil som får alkolås inmonterat är en mycket säkrare bilförare; han/hon kör då inte alkoholpåverkad. Frågan kommer då om inte en sådan trafikant skall äras i stället för att drabbas av extra kostnader, detta utifrån att skattemyndigheten anser att det är en förmån att ha alkolås i bilen. Cyniskt skulle man kunna säga att det anses vara en nackdel, inte en fördel, att montera in alkolås i bilen. Skall vi få upp trafiksäkerheten, kvantiteten på alkolåsen och ett sänkt pris samt en fortsatt utveckling av alkolås bör morötter tas fram, i stället för straffbeskattning av ansvarsfulla anställda som har alkolås i tjänstebilen.