Motion till riksdagen
2008/09:Sk354
av Ameer Sachet (s)

Avskaffande av skatteparadis


s30034

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att Sverige via Nordiska ministerrådets projekt snabbt får avtal med de för svenska placeringar vanligaste skatteparadisen.

Motivering

Femtio procent av all världshandel faktureras, enligt uppgift, i skatteparadis. Det typiska skatteparadiset är ett mycket litet geografiskt område som erbjuder i synnerhet utländska medborgare en kombination av banksekretess och låga skatter. Majoriteten har inte status av nationalstat, men har en betydande autonomi med självständiga lagstiftande och rättskipande institutioner. Med hjälp av en oklar nationell status har skatteparadisen kommit att inta en allt mer central plats i det globala ekonomiska nätverket. Den oberoende organisationen The Tax Justice Network räknar i rapporten ”Tax Us If You Can” med 73 skatteparadis runt om i världen. Deras geopolitiska roll uppmärksammades på allvar först i och med kartläggningen av terrorismens ekonomi efter 11 september-attackerna. Internationella valutafondens Financial Action Task Force, som genomförde kartläggningen, identifierade dock endast 42 skatteparadis och OECD har hamnat på en liknande siffra.

Den samlade privata förmögenhet som placerats i skatteparadisen har uppskattats till 11 300 miljarder dollar. Det motsvarar i stort sett USA:s bruttonationalprodukt, eller en tiondel av de samlade globala kapitaltillgångarna. The Tax Justice Network räknar i rapporten ”The Price of Offshore” med att de därmed förlorade skatteintäkterna uppgår till 255 miljarder dollar, globalt fördelat. De flesta skatteparadis har helt skattebefriat ränteinkomster, aktieutdelningar och andra rena kapitalintäkter och hämtar i stället sina vinster från registreringsavgifter för utländska fonder och företag och andra former av indirekt beskattning.

Några skatteparadis som till exempel Monaco, Bahamas och den schweiziska kantonen Zug lockar till sig rika utländska medborgare med hjälp av låga inkomstskatter. I Storbritannien omfattas uppskattningsvis 112 000 personer av en lag som säger att den som deklarerar sina inkomster av affärsverksamhet utomlands slipper i det närmaste helt inkomstskatt. Antalet britter, och utlänningar bosatta i Storbritannien, som på så sätt skattebefriats har fördubblats under de senaste fem åren. Trots att de tillsammans står för måttliga tre procent av den globala bruttonationalprodukten faktureras (transporteras naturligtvis inte) häpnadsväckande 50 procent av världshandeln via skatteparadisen, menar Tax Justice Network. De flesta större företag använder sig av ett system med internprissättning, innebärande att gränsöverskridande handel mellan företag inom samma koncern prissätts på ett icke marknadsmässigt sätt i syfte att minimera skattekostnaderna. Förlusterna deklareras i högskatteländer medan vinsterna placeras i lågskatteländer. Rättvisa skatter skulle gynna den vanliga medborgaren i den rika såväl som den fattiga delen av världen. Därmed finns förutsättningar för en global opinion. Välfärdsstaten klarar sig inte utan starka offentliga finanser och en utvecklad inkomstfördelning. Det är inte mindre sant i utvecklingsländerna, som i själva verket inte har någon annan framkomlig väg mot social och ekonomisk rättvisa och utveckling. Om vi inte tar konflikten mellan skatteparadisen och välfärdsstaten på största allvar kan kampen för en rättvisare värld mycket väl vara förlorad.

De nordiska finansministrarna stoppar skatteflykten från Norden. Nordiska ministerrådet har sedan juni 2006 arbetat för att stoppa skatteflykt och därför inlett förhandlingar med ett antal så kallade jurisdiktioner. De avtal som skrivs är informationsutbytesavtal som ger skattemyndigheterna tillgång till upplysningar om skatteskyldigas kapitalplaceringar och inkomster. Samarbetet ger extra styrka i förhandlingsarbetet och sänker kostnaderna. Avtalen är av konstitutionella skäl bilaterala. I slutet av oktober 2007 skrevs informationsutbytesavtal med Isle of Man. Planen är att gå vidare och skriva fler avtal som stoppar skatteflykt. Förhandlingar sker nu, enligt uppgifter, med Cayman Islands och British Virgin Islands. Det är viktigt att driva på förhandlingsarbetet genom att detta får tydligt politiskt stöd av de nordiska ländernas regeringar och finansministrar. Inom EU och OECD måste Norden vara ett pådrivande föredöme för avtal och regleringen av skatteparadisens verksamhet. Den svenska regeringen måste snabbt se till att Sverige via Nordiska ministerrådets projekt får avtal med de skatteparadis som svenska medborgare och företag är mest inriktade på att placera pengar i.

Stockholm den 3 oktober 2008

Ameer Sachet (s)